Back to Top

Radnja1: Ugrinovačka 116f, ZEMUN
Radnja2: Gandijeva 148a, TC Piramida, NBGD
KONTAKT / RADNO VREME

Hygrophila corymbosa

Hygrophila corymbosa

cena: 300,00
Šifra: B010

Hygrophila corymbosa je biljka sa zelenim listovima raspoređenim duž stabla, biljka je poreklom iz Jugoistočne Azije. Biljka je karakteristična po tome što je jedna od prvih biljaka koja će da prikaže nedostatke kalijuma u vodi, ovaj nedostatak se manifestuje u vidu sitnih rupica na starijim listovima.
Hygrophila corymbosa je biljka koja se sadi u zadnjem planu akvarijuma, sadi se kao jedinka ili u grupi od nekoliko biljaka zajedno.

Ukoliko je sadimo u grupi moramo da obratimo pažnju na razmak između sađenja biljaka da ne bi došlo do odbacivanja donjih listova zbog nedostatka svetla u donjim delovima biljke.
U zavisnosti od inteziteta svetla biljka će imat različitu veličinu i boju listova. Odnosno pod srednjim intezitetom svetla biljka će imati zelene listove ili listove smeđe boje pod jačim intezitetom svetla. Biljka ima izuzetno jak i razvijen korenov sistem, podloga treba da je hranljiva, optimalna temperatura za uspešan rast biljke se kreće od 24 c do 28 c, odgovara joj dodavanje CO2 u vodu. Bez obzira na sve ove zahteve ona i bez njih nekako opstaje ali biva manje lepa.


Razmnožava se vrlo lako, iz bočnih izdanaka ili odsecanjem vrha matične biljke, tako dobijene izdanke zatim sadimo u podlogu da se ukorene. Preporučljivo je redovno odvajati bočne izdanake jer će u suprotnom matična biljka izgubiti na lepoti, mladi izdanci crpiće veći deo hranljivih materija.
Problem mogu da joj prave botie koje vole da joj buše listove tada naša biljka ne izgleda baš reprenzatativno sa rupicama po listovima. Sličan problem mogu da naprave i ancistrusi koji čiste i listove biljke u svom zanosu ih očiste do te mere da ih istanje.
Hygrophila corymbosa je interesantna biljka koja je najčeše zastupljena u akvarijuma od svih biljaka iz ove grupe.