Back to Top

Radnja1: Ugrinovačka 116f, ZEMUN
Radnja2: Gandijeva 148a, TC Piramida, NBGD
KONTAKT / RADNO VREME

Hygrophila difformis

Hygrophila difformis

cena: 300,00
Šifra: B011

Hygrophila diformis je veoma dekorativna biljka laka za održavanje sa svetlo zelenim izreckanim listovima.
Biljka potiče iz Azije isto kao i Ceratopteris thalictroides sa kojom je akvaristi često menjaju.
Razlika između ove dve biljke je u mestu odakle im rastu listovi.


Kod Hygrophila diformis listovi rastu iz stable i šire se i iz samih listova na obe strane, dok kod Ceratopteris thalictroides listovi rastu direktno iz korenovog sistema. Biljka nije preterano zahtevna uspeva u mekanoj i u tvrdoj vodi. Optimalna temperatura za uspešan rast biljke se kreće od 24°c do 28°c, hranljiva podloga je bitna za uspešan rast ove biljke, preporučljivo je i jače ili srednje jako svetlo.
Ukoliko pušta korenje po stablu to je znak da nema dovoljno hranljivih materija u podlozi ili da je potrošila sve hranljive materije koje su bile u podlozi. Hygrophila diformis veoma brzo raste u visinu, zbog same visine i veličine rasta treba je saditi pozadi tj. odmah pored zadnjeg stakla.


Ako su uslovi povoljni može da izraste i iznad vode u tom slučaju Listovi će joj tada biti mnogo manji tamniji i neće biti izreckani već ovalni.
Ukoliko se sadi pored biljaka sa tamnijim listovima svetla boja listova Hygrophile diformis tada posebno dolazi do izražaja. U većim akvarijumima može da se sadi više pelcera odjednom, biljka nije preporučljiva za manje akvarijume zbog same brzine rasta i površine koju zauzima.


Dobijanje novih pelcera je vrlo jednostavno, odsecanjem vrha matične biljke ili odsecanjem bočnih izdanaka i njihovim sađenjem u podlogu. Hygrophila diformis ne bi trabalo da sadimo u akvarijum u kome se nalaze veće aktivnije ribe, razlog za ovo je krtost same stabljike i njenih listova, ovo je odlična biljka za početnike.