Back to Top

Radnja1: Ugrinovačka 116f, ZEMUN
Radnja2: Gandijeva 148a, TC Piramida, NBGD
KONTAKT / RADNO VREME

Vesicularia dubyana

Vesicularia dubyana

cena: 600,00
Šifra: B001

Vesicularia dubyana ili Singapurska mahovina je mahovina iz porodice Hypnaceae i zauzima veliko mesto u uređivanju akvarijuma.
Poreklom je iz Azije preciznije iz područja Južne Azije, u prirodnom staništu možemo je naći obraslom na kamenju ili da visi na granama ili korenju drveća, ovaj rod mahovine je takođe moguće naći na obodima kanala reka koje sezonski nadolaze i povlače se.
Vesicularia dubyana je mahovina koja se relativno brzo razvija i isto tako se brzo prilagođava novonastalim uslovima za razvoj. Sama biljka se razvija u širinu i visinu onoliko koliko joj to mi dozvolimo, često se dešava da zna da zauzme i neke delove akvarijuma gde i nismo želeli da se nađe.
Vesicularia dubyana nije zahtevna na sredinu u koju smo joj oderdili, uspešno se razvija kako u mekoj tako i u tvrdoj vodi, odgovara joj temperature od 20ºC- 30ºC.
Intezitet svetla isto kao i temperature nema neki značajan uticaj na njen pravilan razvoj, znači razvija se uspešno i pod jačim i pod slabijim intezitetom svetla. Intezivnije svetlo ima za rezultat da biljka formira gušćču zbijeniju formu, dok nasuprot tome ukoliko je intezitet svetla slabiji izdanci biljke se izdužuju i poprimaju tamniju boju, dodavanje preparata i CO2 pospešuje i ubrzava rast ali nije presudno.
Vesicularia dubyana se privezuje uz pomoć konca za kamen ili drvo, nakon nekoliko dana sama biljka se prihvata za podlogu i tada možemo da uklonimo konac, biljka će dalje nesmetano da nastavi sa razvojem i širenjem po površini onoliko koliko mi to dozvolimo.

Vesicularia dubyana se razmnožava uz pomoć izdanaka koji se formiraju sa strane stabljike i posle izvesnog vremena sami se odvajaju od matične biljke.

Na ovaj način biljka se vrlo brzo širi pa je potrebno da je kontrolišemo njen razvoj.
Ukoliko se biljka razvila na željenu formu možemo da je oblikujemo sa makazama ili čupanjem viška izdanaka.
Vesicularia dubyana povremeno naizgled "cveta", odnosno pojavljuju se sporogoni iz kojih izlaze spore.
Ovo je ujedno i jedna od biljaka koja odlično može da se postavi i na samo dno kao pokrivač na mestima gde je svetlo slabijeg inteziteta gde iz nedostatka svetla druge biljke ne bi mogle da opstanu.