0,00 RSD
0,00 RSD

Moderna akvaristika 21. veka

Objavio: Mladan, 06/10/2021

Cilj ovog članka svakako nije da uplaši ili odvrati buduće i sadašnje akvariste od 'profi' biljne akvaristike, mada će se u njemu naći pojmovi i slike, koji možda traže dodatno angažovanje čitalaca za razumevanje istih.

Akvaristika našeg doba je zahvaljujući tehnici, ali i dostupnosti informacija dosta uznapredovala. Danas imamo dosta 'pomagala' uz čiju upotrebu lakše izlazimo na kraj sa održavanjem i kontrolom biljnog akvarijuma.

Bitno je naglasiti da sve ovo što ćete videti nije neophodno da biste imali biljni akvarijum, ali i da mnogi akvaristi u svetu, naročito u razvijenijim zemljama poseduju tehniku, koja je mnogima ovde nedostupna.

Često se dešava da ljudi koji posećuju našu radnju žele da imaju akvarijume slične onima koje viđaju na internetu: žele da imaju 'tepih' od biljaka u prednjem planu, biljke jarkih boja, zdrave bez algi...

Problem nastaje kad se ne sagleda šta sve od opreme stoji iza jednog takvog akvarijuma. Savet je da pre kupovine bilo čega, definišete vaše želje, ali pre svega mogućnost da ih ispunite. Za svaki OZBILJAN poduhvat, uvek ćete imati stručnu podršku zaposlenih u Akvarijum Centru.

Kao primer svega ovoga uzečemo jedan akvarijum od 360 litara.


Na prvi pogled ništa neobično, akvarijum čak nema ni poklopac, ni rasvetu. Stavljena je hranljiva podloga koju proizvodi našoj tehnologiji 'Mix' Aranđelovac, a koja ide u sve naše biljen akvarijume. Preko nje je ubačen crni šljunak, koga takođe danas prema našoj tehnologiji proizvodi ista firma.

Problematika počinje kad se otvori levi deo police:

,a sve postaje još zamršenije pri pogledu na desni deo police i na kupatilo:

Neke od stvari koje se nalaze u polici: boca sa ugljen-dioksidom, ventilna grupa na boci, pH kontrolor, protočni grejač, kanister filter sa USB priključkom za kompjutersku regulaciju protoka, produžni kabal sa USB priključkom za kompjutersko podešavanje rada utičnica, čitav niz hemikalija za pripremu vode i djubrenje akvarijumskih biljaka, hemikalije za kalibraciju sonde za merenje pH;

Slika monitora nakon USB povezivanja kanister filtera na računar:


...u kupatilu je uredjaj za reversnu osmozu kojim se preradjuje česmenska voda, a zatim remineralizuje hemikalijama predviđenim za to,

...na putu do akvarijuma se nalazi in-line reaktor za razbijanje ugljen dioksida iz boce, staklene firmirane cevi za ulaz i izlaz iz kanister filtera... naravno iznad akvarijuma je krucijalni deo priče, viseća hauba sa 4 T5HO cevi od po 54W...


...na slikama koje slede videćete i uređaje za merenje karakteristika svetla, luxmetar i parmetar...

pH kontrolor, na kom se vidi trenutna vrednost za pH, kao i zadata željena vrednost, a toleranciju odstupanja sami određujemo (u ovom slučaju 0,05), displej pokazuje i preporučenu vrednost za karbonatnu tvrdoću (pri čemu se vraćamo na onaj deo sa reversnom osmozom), a očitavaju se i drugi fizički parametri vode.


Luxmetar:

Parmetar:

Viseća hauba:

Prednosti viseće haube u kombinaciji sa otvorenim akvarijumom bez poklopca su očigledne, uvek sve dobro vidite dok radite i ne pomerate nikakva stakla kad poželite da radite nešto u akvarijumu. Zar ste pomislili da prostorija nije opremljena isušivačem vazduha:) ?

Vlasnik Akvarijum Centra, prilikom sadjenja biljaka u akvarijum


Slika sa početka sadjenja biljkama, u koji su prethodno ubačeni diskusi:

...u medjuvremenu:


...i slika nakon mesec i po dana od sadjenja na kojoj se vidi veliki rast biljaka, pa čak i onih koje spadaju u izrazito spororastuće:

Besplatna dostava
za porudžbine od 12000 dinara pa naviše (detalji)

Svakodnevnvne isporuke
za sve porudžbine primljene do 14 sati, otprema je istog dana.

Garancija kvaliteta
Svi poroizvodi dolaze sa garancijom od minimum 2 god.

Sigurna i laka kupovina
Plaćanje gotovinom prilikom isporuke

Akvarijum Centar
Adresa: Ugrinovačka 116/F, Zemun, Grad Beograd, PAK 200461, Srbija; Telefon: +381 65 82 52 755; Fax: +381 65 82 52 755; Email: akvarijumcentar1@gmail.com; GPS koordinate: 44.849560, 20.390261; Matični broj: 64401467; PIB: 109748569; Radno vreme: ; Lokalno vreme: (GMT).
Akvarijum Centar ima ocenu 4.7 od maks. 5, baziranu na 840 recenzija. Dajte nam i vi ocenu na GOOGLE.
Autorska prava © Akvarijum Centar 2010–function does not exist. Sva prava zadržana
Izrada i dizajn 
mCommerce
usercartmagnifier
Vaša korpa0
Korpa je prazna.
🡐 Nastavite kupovinu