Cena akvarijuma na jednom odabranom primeru

U ovom članku pokušaću da objasnim ono što zanima mnoge koji se odlučuju za kupovinu akvarijuma, posebno razumevajući poziciju onih koji se prvi put nalaze u toj situaciji.
To što ste recimo početnik u akvaristici, ne znači da je ispravan rezon tražiti „akvarijum za početnike“ ili tražiti varijante po sistemu „da probam kako to meni ide, pa ako ide videću dalje, ako ne ide nisam puno uložio“
Akvarijum, oprema koja ide uz njega i živa bića, pre svega ribice u njemu ne prepoznaju vas kao početnika ili iskusnog akvaristu, pravila su ista za sve. Iz dugogodišnjeg iskustva prodaje akvarijuma, mogu reći da pored sve moguće zbunjenosti oko terminologije vezane za akvarijume, početnici imaju tu prednost da

mogu da krenu da usvajaju znanja ispravno i po redu. Loše naučene stvari i postupci kod održavanja akvarijuma se teže ispravljaju nego li se nova znanja pravilno stiču.

Svojoj prijateljici, apsolutnoj početnici, sam jednom prilikom poklonio fabrički akvarijum Juwel Rio125, nakon što smo (Akvarijum Centar) završili jednomesečno izlaganje akvarijuma u TC Ušće, neke 2011. godine, pa je nešto od izloženih modela završilo u prodavnici, a kako je bila Nova Godina idealno je bilo nešto i pokloniti dragim osobama. Postavio sam sve kako treba, tu se našlo što „specijalnog“ kamenja za akvarijum Seiryu Stone, što „specijalnog“ drveta za akvarijum Red Moor Wood, postavljenih nana (anubias nana, akvarijumska biljka pogodna za početnike, prima se lako i ne mora se saditi u podlogu, već najbolje ide na drvo ili kamen na koje se sama vremenom jako pričvrsti) po njima, kao i jednostavnih biljaka u podlozi.

To je  jedan solidan fabrički akvarijum, koji na skali onoga koliko može da košta jedan akvarijum, zauzima neko srednje mesto. Moguće je tih 125 litara vode napraviti za manje novca, ali i neuporedivo više, ako uzmemo u obzir kakvi sve „gedžeti“ postoje u današnje moderno vreme i kakva hi tech oprema za akvarijume se danas proizvodi . Konkretno cena ovog akvarijuma sa opremom koja je veoma dobra (poklopac sa vodootpornim svetlom, predviđenim mestom za automatsku hranilicu koja zatreba kada idete na odmor, filter sa 6 tipova filter medija, pumpom, i grejačem, sve proizvedeno u Nemačkoj) u trenutku pisanja teksta je 28060 dinara i to poboljšana varijanta u odnosu na onu od pre 9 godina, u smislu da je sve isto, osim što su neonske sijalice zamenile naprednije LED akvarijumske sijalice sa nešto manjom potrošnjom struje. Kako se ovaj članak piše zbog cena svega i svačega vezano za akvarijume, napominjem i taj podatak, da akvarijumi nisu veliki potrošači električne energije, da jedan eto baš takav akvarijum potroši mesečno struje 200-300 dinara, opet zavisi i od zone u koju upadate, ali imate opet predstavu o redu veličine te stavke. To naravno nije konačna cena akvarijuma, ako želite fabričko postolje od tog proizvođača, računajte da je to još nekih 13 500 dinara. Cena postolja za akvarijum u nekoj vašoj izvedbi može biti i duplo niža ako ste vični u radu sa pločastim materijalima. Ne možete napraviti sve potpuno isto, materijal od kog se prave recimo baš Juwel postolja je nešto „nabijenija“, samim tim kvalitetnija iverica, od većine na šta sam nalazio po specijalizovanim firmama, a ABS kantovanje ivica je zaista dobro urađeno. Po mom mišljenju ta postolja vrede taj novac, ali možete na toj stavci napraviti i uštedu. Dakle, stigli smo do nekih 41500 dinara za sada za takav model od 125 litara. Nema krpljenja, nema „budženja“, taj „komad nameštaja“ (jer još nismo stigli do onog unutra, pa je uvom trenutku baš to) izgleda skladno, na njemu su već radile arhitekte, koje angažuju poznate fabrike sa velikom proizvodnjom kao pomenuti Juwel sa godišnjom proizvodnjom od oko 800 000 akvarijuma godišnje. Priznaćete onaj ko proizvede skoro milion nečega, upravo to i može zbog poverenja koje mu se ukazuje od strane potrošača.

Dakle imate akvarijum i komodu za njega, na red dolaze „slatke muke“, a to je unutrašnje uređenje akvarijuma. Za ovih 12 godina rada u Akvarijum Centru, zaista nisam brojao, ali pretpostavljam da se radi o četvorocifrenom broju akvarijuma koje sam aranžirao. Moji prvi aranžmani kao početnika u hobiju su bili po mom "strogom" sudu netalentovani i obeshrabrujući. Doduše, nisam koristio internet u to vreme previše, pa nije bilo mesta za „skidanje fora“, akvarističke radnje koje sam posećivao bile su slabe sa prezentacijama i pokazivanjem mogućnosti šta se sve može sa tim. Dakle, nikako ne odustajte od pokušaja da sami kreirate svoj prvi akvarijum za uslovno rečeno početnika. Samim tim što se interesujete i čitate i ovaj tekst znači da ste bar malo odmakli. Radeći na prodaji akvarijuma dugi niz godina, dešavalo se da apsolutni početnici „pokidaju“, naravno sve je lakše uz dobru pripremu kao i kada se izabere adekvatan materijal za aranžiranje, pokupe saveti od onog ko zaista zna da govori na tu temu, pregleda šta sve ima na YT... Jedna slika hiljadu reči, jedan snimak hiljadu slika.

I pored toga što sam uvek ohrabrivao ljude da sami pokušavaju, naravno neki imaju jasan stav da ne žele početničke greške, eksperimentisanje, jer istini za volju, dibidus greške mogu da koštaju na kraju više nego da akvarijume slažu profesionalci. U tom slučaju ovo mi je lako reći koliko košta profesionalno uređenje akvarijuma. Mi smo u firmi godinama nudili aranžmane po ceni od 1,5 do 3 eur po litri, što uključuje apsolutno sve, naš dolazak, sav potreban materijal i „ruke“. S obzirom na to da je prošlo dosta godina, da je normalno da smo podigli standarde kod uređenja, da koristimo i naručujemo iz uvoza sortirane materijale (hardscape), da akvarijume koje radimo svakodnevno predstavljamo na instagramu i ostalim pogodnim platformama gde želimo što bolju sliku o onome što radimo, tu osnovnu ponudu smo definisali na 2-4 eur po litru. Koliko god koštala postavka tu se poštuju svi standardi, a razliku u ceni pravi izbor materijala, postoje jeftini i skuplji, kad recimo standardno drvo za akvarijum zamenimo Bonsai drvetom, koji je mnogostruko skuplji zbog vremena potrebnog za pravljenje samo jednog takvog komada, razlika se pravi koliko i kojih biljaka je utrošeno, pretpostavljate da kao što postoje skupe i jeftine ribice, tako postoje i jeftine i skupe i retke akvarijumske biljke, pa da li je potrošeno 10 ili 30 kilograma kamena, da li je posložen nisko po dnu ili se od njega pravila „planina“, „pećina“ i sl. Dakle ova stavka može koštati koliko i sam akvarijum bez postolja, pa i duplo više ako se radi po principu „uradi sve u fulu, ne žalim novaca“

Ako li sami kupujete stvari u prodavnici, tu već možete kupovati sukcesivno. Sa desetak hiljada dinara može se solidno nakupovati materijala za neku basic postavku, ali i sami ćete primetiti da je scenografija oskudna. Ništa zato kada poželite nešto da dodate, možete dokupiti, presložiti prethodno, jer za mnoge je taj deo slaganja akvarijuma ultra zanimljiva igra. To u suštini i jeste hobistički pristup, greši se, nervira se kad nešto ne ide kako treba, diskutuje sa drugima, žali, hvali, dodatno ulaže... jednostavno kao i svaki hobi na koji se „primite“ pobuđuje strast i ako i vas to uhvati, pitate se kako, niste prvi verujte.

Pomenuo sam akvarijume sa zahtevnim biljkama. To već iziskuje dodatnu opremu koja se ne dobija u fabričkom kompletu. Osnovna dodatna oprema za biljni akvarijum je CO2 sistem, pomoću koga se kontrolisano ubacuje ovaj gas, akko bi biljke bolje napredovale, izgledale, a za neke vrste je apsolutno neophodan. Naravno postoji čitav spisak biljaka za akvarijum koje ne zahtevaju ovakav sistem. Ovi akvarijumi traže i više novca kod održavanja, potrebno je kupovati tečnu prihranu za biljke i više je trošiti jer biljke takođe nešto moraju da jedu. Početnik ste i već sam vas zatrpao informacijama. OK. Držanje samo ribica je mnogo jednostavnije, a opet ako se opredelite za jednostavne biljke sve ovo prethodno možete za zaboravite. Barem dok jednog dana ne proradi crv, a o čemu je onaj tamo pisao.

Dakle da sumiram, jedan akvarijum od 120 litara u nekoj pristojnoj varijanti sa svom pristojnom opremom i isto takvim uređenjem, svojim postoljem pravljenim po njegovoj meri, može da košta 500 – 700 eur. Može i dosta jeftinije (nešto će tu uvek da fali, a možda i neće ako znate nešto što ja ne znam što nije isključeno), a ako ste duboko već zagazili u ove naše akvarističke vode znate već i za mnogo veća ulaganja, na koja se nekako i zaboravi kad vam akvaristika uđe u krv i sve to postane predmet nesabiranja svega što ste uložili u nešto što vas ispunjava.