0,00 RSD
0,00 RSD

Da li kupiti fabrički akvarijum ili praviti po meri

Objavio: Mladan, 15/06/2021

Fabrički ili pravljeni akvarijumi i zasto su često fabrički akvarijumi bolji izbor. Kada kažemo pravljeni, mislimo na akvarijume koje možete naručiti po vašim dimenzijama I naše ili nečije druge proizvodnje.

Česta dilema se stavlja pred početnika u akvaristici, pa čak I malo iskusnije, pri odluci da se obezbedi prvi ili još neki akvarijum.

U ovom tekstu ćemo objasniti na šta sve treba da obratite pažnju prilikom izbora vašeg novog akvarijuma I koji su parametri kojim treba da se vodite.

Tehnicke razlike između fabričkih i pravljenih akvarijuma.

Fabrički akvarijumi su standardizovani. U svakom trenutku se tačno zna šta se dobija, a s obzirom na to da radimo sa poznatim brendovima već su poznate prednosti i mane svakog modela kao i mogućnosti, npr. da li je neki i akvarijum pogodan za biljne akvarijume, da li ima dovoljno svetla, da li treba pojačati filtraciju ako želimo dosta riba ili je dovoljan osnovni set sl. Pominjanjem dodavanja filtera, došli smo i do toga da se mnogi fabrički akvarijumi mogu dodatnom opremom nadograditi i poboljšati karakteristike. Kod nekih modela su, pak, te intervencije nemoguće. Bitno je da u zavisnosti od specifičnih želja od nas možete uvek dobiti precizne informacije šta se sa kojim modelom može dodatno odmah ili u perspektivi odraditi. Dobar primer su Juwel akvarijumi, akvarijumi najvećeg evropskog proizvođača na kojima su moguće mnoge promene.

Postavlja se pitanje zašto onda uzimati fabrički akvarijum ako je potrebno nešto tu menjati. Pa, jednostavno je, za većinu akvarijuma, nije ppotrebno ništa menjati, osim ako imamo neke specijalne prohteve, što se odnosi na iskusnije akvariste, koji su prevazišli sve početničke verzije. Čak iako dođe do modifikacija, neke osnovne stvari kokje su odlično odrađene kod fabričkih akvarijuma ostaju.

Kao što je kod tih akvarijuma sve poznato i definisano, kod pravljenih akvarijuma koje možete naći u Srbiji, često ne znate šta dobijate, a zbog nepoznavanja materije, kasnije intervencije koje poželite zbog konstrukcije ne budu moguće. Mi u Akvarijum Centru i našoj proizvodnji koja je kapaciteta oko 1000 akvarijuma godišnje, konstantno unapređujemo svaki segment, gde obraćamo pažnju da svi elementi fabričkog akvarijuma koji su dobri budu zadržani, ali da ostavljamo maksimalno mogući broj stvari koje se kasnije mogu promeniti ili zameniti. Zašto bismo vam onda predložili fabrički akvarijum, ako ih i sami proizvodimo i mnoge stvari možemo i bolje da odradimo ? Postoji više situacija. Nekad su naši akvarijumi skuplji, pogotovo kada se radi o malim akvarijumima. Tu je nemoguće takmičiti se sa serijskom proizvodnjom, i pored svih troškova koji opterećuju cenu fabričkog akvarijuma, koji se naprave na putu od fabrike do naše prodavnice. Jedini segment koji može biti bolje odrađen kod fabričkih akvarijuma je poklopac/hauba, koji se po pravulu pravi od kvalitetne trajne plastike, koja je najpogodniji materijal za haubu. Dobro, šta sad, zašto je ta hauba bitna. Poklopac/hauba je na najkomplikovaniji deo jednog akvarijuma, gde možemo diskutovati o velikom broju detalja. U njoj se smešta svetlo, koje kod fabričkih akvarijuma prolazi sve standarde, gde je najvažniji bezbednosni standard o vodootpornosti IP 67. Svetlo kod mnogih pravljenih akvarijuma koje možete naći u Srbiji brzo "crkava", jer je nepropisno zaštićeno. Zaštićena svetla sa IP67 standardom su pojedinačno skuplja stavka, te male manufakture prećutkuju ovaj detalj, s poznatom srpskom nonšalantnošću "ma znaš koliko sam ih takvih napravio i niakd se ništa nije desilo". Kada dodje vreme za ostvarivanje garancije bude povuci-potegni.

Fabrički akvarijumi automatski podležu zakonskoj garanciji na elektronske uređaje u trajanju od 24 meseca, koju doduše i mi dajemo za naše pravljene akvarijume po meri. Kada se odlučite da vam "majstor" pravi akvarijuma, proverite kakve garancije daje i da li ih i u kom roku možete ostvariti. Kod fabričkih akvarijuma svoja prava ostvarujete u roku od 15 dana i to je dobro znati ako se desi nešto nepredviđeno. U praksi su retki kvarovi u garantnom roku, kod Juwel akvarijuma i daleko posle garantnog roka, ali je uvek dobro imati backup.

Fabrički akvarijumi koji su kod nas u ponudi su prošli određenu selekciju iskustvom korisnika sa istima. Ne nabavljamo sve što se može naći na tržištu. Nabavljamo sve što je oprobano u praksi, i nabavljeno od uvoznika koji su brzi sa garancijama, kao i sa rezervnim delovima nakon isteka garancije. Opet moramo pomenuti Juwel akvarijume, koji obezbeđuju rezervne delove čak i za modele proizvedene pre 30 godina ! Volimo ozbiljnost i ozbilje partnere smo uvek spremni da pohvalimo, čak i kada se radi o konkurentnim proizvodima, jer priznaćete da svako voli da proda ono što sam proizvede.

Neki modeli fabričkih akvarijuma imaju savijena stakla. Mi kupce po pravilu upućujemo na kupovinu fabričkih akvarijuma kada se radi o modelima sa neravnim staklima. U Srbiji nema proizvođača stakla koji može saviti staklo tako da se ono može potpuno bez greške opisati šestarom. Zbog toga za takve akvarijume nije moguće kasnije uraditi odgovarajuća postolja jer se pločasti materijali na kojima stoji akvarijum režu na preciznim CNC mašinama koje prave potpuno pravilne lukove, pa se dno akvarijuma kasnije ne gađa sa dasnom na kojoj stoji.

Fabrički akvarijumi nisu skupi u odnosu na ono što se dobija. Jedan akvarijum ne čini samo staklo već i pripadajuća oprema. Potencijalni kupac kada sazna cenu samo stakla, akvarijuma bez opreme pomisli da je "dobro prošao", pa onda kreće "budženje" opremom, koja je često neproračunata i nadekvatna i često se takvi poduhvati u praksi završe estetskim i finansijskim fijaskom.

Dakle ako niste sigurni u to šta radite, ako vam se komšija, prijatelj... "bavi" 30 godina akvaristikom i "sve najbolje zna" uzmite to sa rezervom, jer se kasnije može lako ustanoviti da sve nije tako kao što vam je iz najbolje namere rečeno. Profesionalci nisu za džabe profesionalci, firme koje su dugo prisutne na tržištu popu Akvarijum Centra sa ozbiljnim referencama daju određenu sigurnost pri savetovanju i izboru robe koje će vam ponuditi. U smislu prethodno rečenog ziher varijanta je fabrički akvarijum, s kojim se ne može puno pogrešti, a koji kod eventualne kasnije prodaje ima veću vrednost kao polovan akvarijum, od akvarijuma izrađenog po meri.

U prethodnom tekstu smo naveli situacije gde je izbor fabričkog akvarijuma, ali i pravljenog akvarijuma sa jasno definisanim standardima bolja opcija.

Ako vam se, pak, nijedna dimenzija fabričkog akvarijuma ne uklapa u prostor, ako imate specifične zahteve oko obilka akvarijuma (pravili smo akvarijumei u obliku piramide, u obliku ćiriličnog slova П, u obliku dijamanta i mnoge druge), želite da akvarijum sadrži prvoklasnu pojedinačnu opremu i tačno znate zbog čega vam je to potrebno, uvek nas možete kontaktirati za izradu akvarijuma.

Cena fabričkog malog akvarijuma je povoljna, dok se kod onih najvećih modela može diskutovati o isplativosti, ako poredimo sa pravljenim akvarijumom iste te klase. Iako laicima ne izgleda da su velike razlike između akvarijuma koje jedan ili drugi proizvođač pravi, te razlike se bukvalno mogu uporediti sa automobilima nekih proizvođača. Akvarijum, tj. akvarijumski sistem, je mnogo složenija celina nego što na prvi pogled izgleda.

Neki proizvođači fabričkih akvarijuma, gde ćemo pomenuti EHEIM, imaju čak 3 kategorije akvarijuma, relativno jeftinih, srednje skupih i baš skupih modela. Kada kod ozbiljnog proizvođača poput EHEIMa primetite da je neki model baš skup, verujte da za to postoje opravdani razlozi, koje biste najlakše mogli da shvatite, kada biste u dogovoru s nekim pokušali to isto da napravite. Tržište je prilično pravedna stvar, gde svaka roba pa i akvarijumi imaju svoju realnu cenu. Kupovina u Akvarijum Centru je najčešći izbor hobista, što zbog konkurentnih cena, gde je jedan isti proizvod najverovatnije kod nas najpovoljniji, a usluga na visokom nivou.

Besplatna dostava
za porudžbine od 12000 dinara pa naviše (detalji)

Svakodnevnvne isporuke
za sve porudžbine primljene do 14 sati, otprema je istog dana.

Garancija kvaliteta
Svi poroizvodi dolaze sa garancijom od minimum 2 god.

Sigurna i laka kupovina
Plaćanje gotovinom prilikom isporuke

Akvarijum Centar
Adresa: Ugrinovačka 116/F, Zemun, Grad Beograd, PAK 200461, Srbija; Telefon: +381 65 82 52 755; Fax: +381 65 82 52 755; Email: akvarijumcentar1@gmail.com; GPS koordinate: 44.849560, 20.390261; Matični broj: 64401467; PIB: 109748569; Radno vreme: ; Lokalno vreme: (GMT).
Akvarijum Centar ima ocenu 4.7 od maks. 5, baziranu na 840 recenzija. Dajte nam i vi ocenu na GOOGLE.
Autorska prava © Akvarijum Centar 2010–function does not exist. Sva prava zadržana
Izrada i dizajn 
mCommerce
usercartmagnifier
Vaša korpa0
Korpa je prazna.
🡐 Nastavite kupovinu