0,00 RSD
0,00 RSD

Čuvanje ribica, osnovno uputstvo za početnike

Objavio: Mladan, 05/07/2020

Akvarijum za ribice

Postavili ste akvarijum na svoje postolje i uradili nivelaciju (provera libelom) Na dno akvarijuma postavite hranljivu podlogu za biljke (samo ako ćete držati biljke u akvarijumu), pa preko toga šljunak granulacije 1-4 mm. Postavite panj/korenje/drvo za akvarijum i kamenje za akvarijum koje je predviđeno za to. Nalijete vodu približne temperature od 25°C, dokle je predviđeno da se puni akvarijum, i uključite filter u rad. Grejač namestite na 25°C, osim ako držite diskuse ili neke druge ribe koje zahtevaju drugačiju temperaturu, poput zlatnih ribica kojima ne treba grejač.

Preparati za akvarijum

Stavite neki od kondicionera za vodu kao što je

Sera Aquatan ili EasyLife FFM (bolje prvo, jer ne muti vodu, ali kod kasnijih promena bolje ovo drugo) . Tada možete već posaditi biljke, koje možete i naknadno saditi. Nakon toga ubacite kulturu pozitivnih nitrifikacionih bakterija koje su ključni osnov za uspostavljanje biološke ravnoteže u akvarijumu sa ribicama i to kroz neki od preparata kao npr. EasyLife Easy Start ili Sera Nitrivec.

Ubacivanje prvih ribica

Nakon 3 dana, ukoliko je voda bistra, a koristili ste preparate, možete ubaciti prve ribice. Ukoliko niste koristili preparate, sačekajte 3-4 nedelje sa ubacivanjem. Ne treba preterivati sa brojem ribica, jer sistem još nije stabilan. Ribice ubacujete iz nekoliko puta. Potrebno je oko 2 meseca da se napravi potpuna biološka ravnoteža, pa posmatrajte barem jednom dnevno šta se dešava u vašem akvarijumu. NE ŽURITE, koliko god da ste nestrpljivi da naselite svoj akvarijum.

Menjanje vode

Voda u akvarijumu se menja na svakih 7-14 dana, idealno. Kada se uspostavi biološka ravnoteža, ovo se može i prorediti. Izuzetak su i neki akvarijumi sa jakom biološkom i hemijskom filtracijom, koje pravimo, poput Plazma akvarijuma . Biljke u održavanju kvalieteta vode dosta pomažu, jer se hrane azotnim i drugim jedinjenjima koja smetaju ribicama, kao i dobri biološki filteri.

Svetlo

Palite i gasite svetlo, kako se već i u prirodi dešava. Ribicama je potreban odmor. Svetlo treba da bude upaljeno 8-12h dnevno, a kada je slabije svetlo, može i do 16 sati. Kada je jače svetlo, koje je potrebno zahtevnijim biljkama, vodite računa da se ne pojave alge u preteranom broju. šta je slabije, a šta jače svetlo je posebna tema. Ako vam se čini da vam je svetlo "jako", možda to i nije tako. Biljke drugačije "vide" jačinu svetlosti od vašeg oka.

Hrana za ribice

Ribice hranite jednom do dva puta dnevno. Hrana nije skupa i birajte najbolje proizvođače na tržitu, Sera, Tetra kao i zamrznutu živu hranu koje ima uvek kod nas u prodavnici. Kada niste duže kod kuće, koristite pouzdane automatske hranilice od renomiranih proizvođača kao Sera, JBL ili Juwel - Hranilice za ribe

Uočavanje bolesti (nadamo se na vreme ako se već dese)

Ribice su otporni organizmi. Ukoliko nabavite zdravu ribicu, a to se uvek radi na proverenim mestima, startujete i održavate akvarijum po gornjem uputstvu, mala je šansa da će vaše ribice snaći bolest. Ali ona uvek može da se desi, što zbog stresa u transportu, što zbog sezonskih infekcija poput belih tačkica. Zato, ukoliko primetite promene po telu ribe, najčešće bele boje, kao što su bele tačkice kao griz, ili bele fleke ili oštećenje peraja sa belim završetkom, sluzav izmet, češanje o podlogu i slično, radi se o nekoj ribljoj bolesti. Najčešće bolesti su bele tačke (ihtioftirijus), koje se lako leče Sera Costapur-om ako se bolest primeti na vreme. Ukoliko su promene drugačije, kao gore opisane, radi se verovatno o bakterijskoj infekciji koja se leči Sera Bactopur-om. Ova 2 leka pokrivaju 90% slučajeva oboljenja akvarijumskih ribica, ali se nadajte da vaše ribice neće snaći ni to. Pomozite im pravilnom negom !

Životni vek ribica

Zavisi od vrste i od uslova u kojima ribice žive. Neke vrste same po sebi žive prosečno godinu-dve, dok neke šaranske vrste mogu dostići i životni vek vlasnika, a recimo najdugovečnija zlatna ribica ikada zabeležena je živela čak 43 godine i o tome a i ostalim zanimljivostima možete pročitati OVDE Ipak ako govorimo o proseku iako je to nezahvalno zbog velikog broja vrsta koje dolaze izvorno sa svih kontinenata, to je oko 4-5 godina.

Ribice za početnike

Većina akvarijumskih ribica je jednostavna za držanje ako sledite jednostavna uputstva. Ipak u akvaristici važi da su Živorodne ribice poput jako obojenih Gupika, Molija, Xifoa pogodna početnička varijanta kao i recimo popularne Kolor Tetre. Uz njih birajte i nešto algara - ancistrusa, neku ribu za dno iz roda Corydoras, puža Neritu i vaš početnički akvarijum je dovoljno atraktivan, šaren i veseo da ćete sate provesti uz njega.

Ribice za akvarijum bez pumpe

Probajte ipak da obezbedite pumpu, tačnije neki mali filter (košta manje od 1000 dinara), štedi dosta vremena kod održavanja malog akvarijuma ! ali... po iskustvu prodaje ribica znamo da je ovo često pitanje sa kojim ljudi dolaze u prodavnicu. Ako ste kupili običnu kuglu bez opreme u kojoj ste pomislili da možete čuvati zlatne ribice kao što je prikazano u crtanim filmovima, jednostavno niste dobro postupili. Cena filtera jednaka je ceni dve zlatne ribice koje vam brzo mogu uginuti u takvim uslovima. Poznata je Tetra kugla koja ima filter i svetlo i to je neki minimum uslova za čuvanje. Akvarijum ne bi trebalo da bude manji i neopremljeniji od tog modela. Ipak, dobra vest je da su neke ribe dvodihalice i da ih ipak možete održavati bez pumpe, što se u praksi odnosi na ribu borca, s tim da su česte promene vode kod ovakvih akvarijuma obavezne.

Tekst uz ovaj i druge članke na sajtu su vlasništvo sajta www.akvarijum-centar.com i nije dozvoljeno kopiranje sadržaja na komercijalne sajtove.

Besplatna dostava
za porudžbine od 12000 dinara pa naviše (detalji)

Svakodnevnvne isporuke
za sve porudžbine primljene do 14 sati, otprema je istog dana.

Garancija kvaliteta
Svi poroizvodi dolaze sa garancijom od minimum 2 god.

Sigurna i laka kupovina
Plaćanje gotovinom prilikom isporuke

Akvarijum Centar
Adresa: Ugrinovačka 116/F, Zemun, Grad Beograd, PAK 200461, Srbija; Telefon: +381 65 82 52 755; Fax: +381 65 82 52 755; Email: akvarijumcentar1@gmail.com; GPS koordinate: 44.849560, 20.390261; Matični broj: 64401467; PIB: 109748569; Radno vreme: ; Lokalno vreme: (GMT).
Akvarijum Centar ima ocenu 4.7 od maks. 5, baziranu na 840 recenzija. Dajte nam i vi ocenu na GOOGLE.
Autorska prava © Akvarijum Centar 2010–function does not exist. Sva prava zadržana
Izrada i dizajn 
mCommerce
usercartmagnifier
Vaša korpa0
Korpa je prazna.
🡐 Nastavite kupovinu