0,00 RSD
0,00 RSD

Večita ciklidna dilema - Amerika ili Afrika

Objavio: Mladan, 10/11/2020

Serijal tekstova o ciklidima, gde za sajt Akvarijum Centra pišu poznate ciklidne face. Tekstovi predstavljaju lični izraz autora, a mi ih objavljujemo, ceneći ukupan doprinos akvaristici koji su autori dali poslednje 2 decenije, a ne ulazeći u polemiku oko iznetih stavova, što ostavljamo čitaocima.

Večita ciklidna dilema - Amerika ili Afrika i zašto je to AfrikaAutor:Piroman

Ovaj artikal je moje mišljenje i ne treba ga shvatiti kao činjenicu, niti navedene činjenice treba da uzmete zdravo za gotovo.

Ciklidofili cele planete u ovoj dilemi ignorišu Aziju, koja sa "dilemnim" kontinentima čini sveto trojstvo ciklidaristike Afrika-Amerika-Azija (kao AAA baterije).

Amerika je postojbina velikih, zlih i opasnih ciklida,

koji dolaze češće iz reka nego jezera i veoma su rasprostranjeni po dobrom delu kontinenta. Mreste se u hiljadama i to rade skoro stalno, tako da su velika napast u ekosistemima u koje su ubačeni, ali im ova osobina daje često nisku cenu na tržištu. Mnogo su otporniji i tolerantniji od rođaka iz Afrike, ali je ipak Afrikanac šampion po ovom pitanju (Tilapia*). Većina američkih ciklida su sive, glavate ribetine koje zahtevaju veoma velike akvarijume ili ih je pak moguće gajiti samo kao par (mada ove pojave ima i kod Afrikanaca, ređa je) i uglavnom je neophodno da se obezbedi sklonište/skrovište za ženku jer će mužjak da je maltretira a ponekada i ubije iako mu je partnerka. Načelno, polni dimorfizam u smislu veličine je kod Američkih ciklida značajnije izražen nego kod Afričkih ciklida i ogleda se u drastičnoj razlici u veličini (mužjak je veći) mada postoje i razlike u obojenosti, gde su opet mužjaci lepotani.

Afrički ciklidi su po rečima nekih "čudnih" ljudi sličniji morskim ribama, to jest obojeniji i često mnoogooo živahniji. Invazivnost ciklida sa crnog kontinenta bi bila neznatna da nema Tilapia-e koja je možda čak uspešnija i od svih Američkih ciklida u osvajanju novih teritorija (Florida*). šarenilo nije jedina razlika, specijalizacija po pitanju ishrane i načina odbrane je veća kod Afričkih ciklida, dok veliki broj sitijih vrsta (školjkaši, mbuna) omogućavaju da se Afrikanci gaje u manjim akvarijumima od Amerikanaca, mada i oni imaju manje predstavnike.

Zasto Afrički ciklidi? Zbog jezera Tanganyika, koje nam daje pleme Tropheini, Boulengerochromis Microlepis-a - "najvećeg" ciklida, kompresovane ciklide, školjkase i sardina ciklide ali i rod Tyrannochromis iz jezera Malawi čije ime sve govori. I da naglasim moj lični stav da su Tanganyika akvarijumi mnogo zanimljiviji od morskih akvarijuma u kojima nema nikakvih dogadjaja.

*Florida je ciklidni raj, toplo, stabilno, vlažno, jezera, reke i mnogo domaćih vrsta koje nemaju šanse protiv ciklida. U skoro svakom vodenom telu su se odomaćili mnogi američki ciklidi koji potiču sa jušnijih delova kontinenta, ali je uz njih skoro obavezno i tilapia.

*Tilapija je često uzgajana, komercijalna riba za ishranu ljudi. Zato što izdržava izuzetno loše uslove i uspeva na "recikliranoj" hrani, to jest gaji se u pondovima koji su locirani iz bazena sa "važnijom" i nežnijom prehrambenom ribom, te Tilapia izigrava "izmetojeda". Naravno ovo nije jedina hrana koju daju tilapijama na farmama, ali je definitivno tilapia na kraju lanca proizvodnje. Važno je da naglasim da Tilapia i pored toga što dolazi iz vrele Afrike, veoma dobro trpi i relativno niže temperature dok je uzgajivači u Mađarskoj proizvode pomoću geotermalnih izvora.

p.s. Izvini druže Admirale

-Boulengerochromis microlepis je po mišljenju nekih istaknutih ciklidarista ali i naučnika možda drugi ciklid po velicini na svetu, ali ja iz privrženosti Tangnayika-ci i dalje navodim da je najveći ciklid na svetu.

Autor ovog teksta je Piroman sa sajta ciklidi.org. Tekst i slike je prilagodio administrator akvarijum-centar.com sajta.

Besplatna dostava
za porudžbine od 12000 dinara pa naviše (detalji)

Svakodnevnvne isporuke
za sve porudžbine primljene do 14 sati, otprema je istog dana.

Garancija kvaliteta
Svi poroizvodi dolaze sa garancijom od minimum 2 god.

Sigurna i laka kupovina
Plaćanje gotovinom prilikom isporuke

Akvarijum Centar
Adresa: Ugrinovačka 116/F, Zemun, Grad Beograd, PAK 200461, Srbija; Telefon: +381 65 82 52 755; Fax: +381 65 82 52 755; Email: akvarijumcentar1@gmail.com; GPS koordinate: 44.849560, 20.390261; Matični broj: 64401467; PIB: 109748569; Radno vreme: ; Lokalno vreme: (GMT).
Akvarijum Centar ima ocenu 4.7 od maks. 5, baziranu na 840 recenzija. Dajte nam i vi ocenu na GOOGLE.
Autorska prava © Akvarijum Centar 2010–function does not exist. Sva prava zadržana
Izrada i dizajn 
mCommerce
usercartmagnifier
Vaša korpa0
Korpa je prazna.
🡐 Nastavite kupovinu