0,00 RSD
0,00 RSD

Večita ciklidna dilema - Tanganyika ili Malawi ciklidi

Objavio: Mladan, 13/03/2021

Serijal tekstova o ciklidima, po mnogo čemu posebnoj kategoriji akvarijumskih ribica, gde za sajt Akvarijum Centra pišu poznate ciklidne face. Tekstovi predstavljaju lični izraz autora, a mi ih objavljujemo, ceneći ukupan doprinos akvaristici koji su autori dali poslednje 2 decenije, a ne ulazeći u polemiku oko iznetih stavova, što ostavljamo čitaocima.

Večita ciklidna dilema - Tanganyika ili Malawi ciklidi i zašto je to TanganyikaAutor teksta: Piroman

Ovaj artikal je moje mišljenje i ne treba ga shvatiti kao činjenicu, niti navedene činjenice treba da uzmete zdravo za gotovo.

Malawi ciklidi su prelepi. Paleta boja je neverovatna a intenzitet je izuzetan. Evolucija je podarila i unikatne i čudne oblike Malawi ciklidima, kojima se divimo. Žive i mreste se u česmovaci, bez obraćanja preterane pažnje na

tvrdoću ili druge parametre vode. Neke biljke mogu lepo da napreduju u Malawi akvarijumu dok su ovi ciklidi pride i vrlo tolerantni na veci raspon temperatura. Vole hranu biljnog ili životinjskog porekla, ne bloat-uju se*, mreste se često i savršeno su ofarbani bez obzira na ishranu. Kopaju pesak, bore se usta-na-usta, nose mlade u ustima, imaju lažnu ikru na analnom peraju, dve vilice i u stanju su da u beskonačno velikom akvarijumu pronađu ciklida na koga su se okomili. Brane teritoriju i ginu za nju, pasu alge sa kamenja i imaju malene zube ili love druge ciklide i ribe i imaju "vampirske" zube. Žive u plićaku i dubinama, u pecinama i u otvorenoj vodi jezera Malawi. Jeftini su, izuzetno interesantni za posmatranje u akvarijumu i širom dostupni jer se lako mreste i svaki hobista može da ih prodaje.**

Tanganyika ciklidi su ružni. Često su sivkasto-zeleni ili braonkasti. Kao i Malawi ciklidi, i Tanganyika-nci su unikatnih i čudnih oblika. Mnogo su zahtevniji po pitanju kvaliteta i tipa vode. Malo vrsta biljaka moze da prezivi tretman nekih Tanganyika ciklida, dok sami ciklidi ne podnose toplotne razlike kao komšije iz Malawi-a. Često su usko specijalizovani za određeni tip ishrane i lako se bloat-uju ukoliko se hrane neadekvatno. Neće da se mreste tek-tako, već traže malo bolje "naštelovane" uslove i ishranu. Neke boje mogu da budu intenzivne uz adekvatnu hranu, ali često izgledaju kao goli poni organ. Kao i rođaci, kopaju pesak, bore se usta-na-usta, neki nose mlade u ustima, neki polažu ikru, a neki nose mlade neciklide u ustima koji pojedu njihovu sopstvenu mladj (debili) i naravno i Tanganyika ciklidi imaju lažnu ikru na analnom peraju kao i dve vilice i podrazumevano su naporni u proganjanju neprijatelja u akvarijumu. Jedna od zanimljivih priča premudrog JZH od stotinu leta, govori o tome kako je mužjak Tropheus-a Pemba (Bemba) uspeo da "satera u ćosak" na sred prednjeg stakla, drugog mužjaka u akvarijumu od više tona u Tropikarijumu, što jasno pokazuje da im je draže isterivanje pravde od seksa. Teritorija se brani po srpskim principima neobaziranja na sopstvenu dobrobit i imaju nekoliko tipova zuba, za ispašu algi, puževa, krljušti ili drugih riba. Pešcano dno, kameno dno, kamena obala, blatna obala, bilje, školjke ili čak i potpuni mrak velike dubine su mesta gde Tanganyika-nci provode život. Skupi su i nedostupni, jer ih većina hobista NE mresti, a čak i ako ih mreste, dovoljno su oskudna roba da su cene preterane.***

Tanganyika ciklidi su pravi izbor jer su mnogo zanimljiviji za posmatranje. Njihove socijalne strukture su na višem nivou i znatno su komplikovanije od komšijskih. Mali Tropheus-i su smradine, koje žive na teritoriji dominantnog mužjaka, jer su tu zaštićeni od drugih Tropheus-a, a kradu alge koje dotični čuva svom energijom. Neki školjkaši prave hareme sa više ženki, tako što elegantno otmu celu školjku sa sve ženkom u njoj i bukvalno je u zubima prenesu u svoj harem. Sardinoliki ciklidi žongliraju ikru, tako što joj dozvole da slobodno pada dok je oplođuju i hvataju ustima. Frontosa-e su svinje, koje masno tkivo skupljaju na celu pa imaju "budžu" na glavi. Dok najveći ciklid na svetu ima samoubilački mrest, tokom kog svari deo unutrašnjih organa jer se uopšte ne hrani kako bi sačuvao mlade i na kraju umire.

Naravno da sam zaobišao mnoge zanimljivosti iz Malawi-a (ciklidi koji glume leš, da bi uhvatili plen i mnoge druge specijalizacije i zanimljivosti) ali sam ovaj tekst započeo sa jasnim ciljem da pojasnim zašto su Tanganyika ciklidi zanimljiviji. Jednostavno kompleksniji su, duže postoje, zanimljiviji su.

p.s.

-Boulengerochromis microlepis je po mišljenju nekih istaknutih ciklidarista ali i naucnika mozda drugi ciklid po velicini na svetu, ali ja iz privrženosti Tangnayika-ci i dalje navodim da je najveci ciklid na svetu.

-Moje tumačenje staništa na kojima žive ciklidi u ova dva jezera je "slobodno" i nije utemeljeno na jasnim činjenicama.

Autor ovog teksta je Piroman sa sajta ciklidi.org. Tekst i slike je prilagodio administrator akvarijum-centar.com sajta.

*bloat – bolest karakteristična za neke ciklide, posebno Trofeuse, naduvani stomaci**cene Malawi ciklida kao i cene ***Tanganjika ciklida, kao i ostalih akvarijumskih ribica možete pogledati OVDE . Prodaja ribica u Akvarijum Centru u celokupnom procesu od odgajivača do krajnjeg kupca nadzirana je od strane profesionalnih akvarista.

Besplatna dostava
za porudžbine od 12000 dinara pa naviše (detalji)

Svakodnevnvne isporuke
za sve porudžbine primljene do 14 sati, otprema je istog dana.

Garancija kvaliteta
Svi poroizvodi dolaze sa garancijom od minimum 2 god.

Sigurna i laka kupovina
Plaćanje gotovinom prilikom isporuke

Akvarijum Centar
Adresa: Ugrinovačka 116/F, Zemun, Grad Beograd, PAK 200461, Srbija; Telefon: +381 65 82 52 755; Fax: +381 65 82 52 755; Email: akvarijumcentar1@gmail.com; GPS koordinate: 44.849560, 20.390261; Matični broj: 64401467; PIB: 109748569; Radno vreme: ; Lokalno vreme: (GMT).
Akvarijum Centar ima ocenu 4.7 od maks. 5, baziranu na 840 recenzija. Dajte nam i vi ocenu na GOOGLE.
Autorska prava © Akvarijum Centar 2010–function does not exist. Sva prava zadržana
Izrada i dizajn 
mCommerce
usercartmagnifier
Vaša korpa0
Korpa je prazna.
🡐 Nastavite kupovinu