Back to Top

Radnja1: Ugrinovačka 116f, ZEMUN
Radnja2: Gandijeva 148a, TC Piramida, NBGD
KONTAKT / RADNO VREME

Borac, ribica na koju niko ne ostaje ravnodušan

Jedna od najpopularnijih vrsta akvarijumskih ribica su svakako Sijamski borci, latinski Betta splendens, a na engleskom govornom području nalazimo ih pod nazivom Bettas, dok ih i naši zapadni susedi zovu Bete. Često ih u akvarističkim prodavnicama možete lako uočiti kao prelepe ribice koje same plivaju u malim posudama. Neki, pak, najbolje opremljeni akvaristički šopovi u Evropi imaju brižljivo konstruisane sisteme za držanje ovih riba, što bi lepo bilo videti i u srpskim radnjama. Izrazito su agresivni i teritorijalni, uglavnom samo prema svojoj vrsti i to u kombinaciji mužjak – mužjak. Bukvalno nećete se ni okrenuti ako ste ih stavili zajedno, a već će doći do okršaja, snažnog širenja peraja, napregnutih škrga i prepoznatljivog stava za borbu. U toj nedozvoljenoj okolnosti za držanje borci pokazuju i svu svoju lepotu. Kako biste ih videli u tom svom najboljem izdanju možete se poslužiti malim trikom, možete držati borce u 2 odvojene providne posude tako da mogui da se gledaju, ali bez fizičkog kontakta, efekat šepurenja je siguran. Mogu se držati sa ženkama i to preporučljivo barem 3-4 ženke na jednog mužjaka, jer u dugom držanju sa jednom ženkom postoji velika mogućnost da ženka strada. Mogu se držati i sa drugim ribama, ali treba izbegavati one koje borac smatra konkurencijom zbog raskošnih peraja ili jarko crvene boje, ali i sa nekim brzim ribama koje mogu napadati njega, poput barbusa.

Zlatna ribica - japanka

Počeci akvaristike vezani su za držanje upravo ove vrste – Njeno veličanstvo Zlatna ribica, poznata i kao Japanka ili latinski Carassius auratus.

Popularnost zlatnih ribica ne jenjava do dana današnjeg. Zato ovoj ribici posvećujemo posebnu pažnju. Primetićete u daljem tekstu malu čudnost, a to je da se ova riba u Srbiji zove Japanka iako je njen istorijat i poreklo vezan za Kinu.

Bilo bi zanimljivo znati kako se došlo do ove “permutacije”, možda zbog toga što je Japan prva zemlja koja je od Kine uvezla Zlatnu ribicu i to pre 4 veka. U svakom slučaju sledi dosta zanimljivosti.

Istorijat

Prema jednoj legendi,

akvarijumi

Cena akvarijuma (zalepljen akvarijum sa ojačanjima) kreće se od 0,6 e po litru (mašinski obradjene ivice stakla, Soudal silikon). Cena akvarijuma sa poklopcem (crno ili belo staklo visoki sjaj) bez opreme kreće se od 0,8e po litru. Prethodno, sa profesionalnom opremom (LED rasveta, filteri...) kreće se od 2e po litru. Profesionalno izveden akvarijuma - po sistemu "ključ u ruke" kreće se od 5e po bruto litru zapremine (komoda, profi oprema, uredjenje akvarijuma sa svom dekoracijom, pesak, drvo, kamenje i biljke)). Ribice nisu uključene u cenu. Cena plazma akvarijuma sa 3D pozadinom i montažom na zid kreće se od 600e po metru dužnom i o njima saznajte više OVDE

Save

Save

Save