0,00 RSD
0,00 RSD

Zlatna ribica - japanka

Objavio: Mladan, 14/03/2021

Počeci akvaristike vezani su za držanje upravo ove vrste – Njeno veličanstvo Zlatna ribica, poznata i kao Japanka ili latinski Carassius auratus.

Popularnost zlatnih ribica ne jenjava do dana današnjeg. Zato ovoj ribici posvećujemo posebnu pažnju. Primetićete u daljem tekstu malu čudnost, a to je da se ova riba u Srbiji zove Japanka iako je njen istorijat i poreklo vezan za Kinu.

Bilo bi zanimljivo znati kako se došlo do ove "permutacije", možda zbog toga što je Japan prva zemlja koja je od Kine uvezla Zlatnu ribicu i to pre 4 veka. U svakom slučaju sledi dosta zanimljivosti.

Istorijat

Prema jednoj legendi,

kineska provincija Shen-Si patila je od dugotrajne suše tokom vladavine cara Ping-Wanga. Izgladneli ljudi molili su se svojim bogovima da odagnaju sušu. Bogovi su im se smilovali, a ubrzo je obilna kiša oblila selo i izvori su izvirali iz stena.

Zlatna ribica pojavila se s vodom kao dar bogova stradalom čovečanstvu. Još jedna legenda prepričava priču o vrlo ljupkoj djevojci, čak lepšoj od zore. Bila je zaljubljena u mladog momka koji ju je napustio. Devojka je gorko plakala za svojim nevernim ljubavnikom.

Njene suze koje su padale na zemlju poput bisera, probudile su prekrasnu zlatnu ribicu. Zlatna ribica, daleko od sorti koje danas uzgajamo, prvi put se pojavila u istočnoj literaturi pre gotovo 2500 godina.

Iako je romantično o njima razmišljati kao o darovima i saputnicima bogova ili o suzama lepe devojke, zlatne ribice su zapravo potomci gibelskog šarana, Carassius auratus .

Kao što je slučaj s većinom drugih stvari, kultura, religija i politika igrale su glavnu ulogu u pripitomljavanju gibelskog šarana. Kineski budisti iz dinastije Tang (618. - 907. p.n.e.) počeli su da grade ribnjake i uzgajaju razne vodene divlje životinje, uključujući šarane zlatne boje.

Do ovog vremena šaran je zbog svoje svetosti bio u divljini. S obzirom na njihov božanski status, čini se sasvim prirodnim da su budisti bili prvi koji su im dali utočište.

Prva kineska mrestilišta, opremljena jezera, osnovana su u Kiahsingu, Lugo pagodi i Nankingu tokom 968.-975. Godine.

Većina istoričara pripitomljavanje zlatne ribice pripisuje raznim carevima iz dinastije Sung (960.-1279. nove ere). Bez obzira na to koji je gospodar ili gospodari zaslužni, zlatni šaran se uzgajao u ribnjacima unutar zidina Zabranjenog grada.

U uzgoju ovih riba bilo je zaposleno različito osoblje. U tom je razdoblju od 300+ godina započeo razvoj "sorti" zlatnih ribica. Nisu više bile jednostavno zlatne ribe, već i crvena, te crvena i bela riba.

Ako se može odrediti "Zlatno doba zlatnih ribica", to je bilo tokom dinastije Ming (1368.-1664. nove ere). Postale su kućni ljubimac. Tamo gde su finansijska ograničenja sprečila mnoge ljude da uzgajaju zlatne ribice u ribnjacima, porculanski ćup postao je pristupačna alternativa – preteča akvarijuma za zlatne ribice.

Tokom 16.veka mrestilišta zlatnih ribica počela su se pojavljivati kao vodeća industrija u Kini. Razvijene su metodologije uzgoja koje su i danas u praksi. Uprkos trenutnoj kineskoj političkoj praksi, mrestilišta su i dalje vrlo konkurentna.

Tehnike za uzgoj pojedinih sorti i dalje se smatraju privilegovanim informacijama i ne dele se sa strancima.

Japan je 1603. godine prva zemlja koja je uvezla kineske zlatne ribice. Otmene zlatne ribice predstavljene su u zapadnoj Europi nekoliko godina kasnije. Amerika je, međutim, započela uvoz tek 70-ih godina 19 veka.

Prodaja zlatnih ribicama u Kini danas je ostao veliki biznis. Ali Kina više nije jedini proizvođač otmenih zlatnih ribica. Japan, Koreja, jugoistočna Azija, Hong Kong i Amerika takođe su vešti uzgajivači i izvoznici - od kojih svaki proizvodi određene i tražene sorte.

Čuvanje zlatnih ribica u akvarijumu

Zabeležena najdugovečnija zlatna ribica imala je 43 godine. Velike su šanse su da vaša zlatna ribica nije živela ni četvrtinu od toga. Pa zašto zlatne ribice umiru tako mlade?

Uobičajeni krivac za prevremenu smrt vaše zlatne ribice je kakavac. Otpad zlatnih ribica sadrži toksine koji štete škrgama pa čak I mozgu. U divljini to nije problem. Slatkovodna jezera i ribnjaci dom su vojskama bakterija koje ih razgrađuju na manje štetne hemikalije.

Ali u vašem kućnom akvarijumu možda nema dovoljno korisnih bakterija. Morate ih stvoriti kroz dobar filterski sistem I iprvobitno zasejavanje kroz proizvode koji ih sadrže (Sera Nitrivec, Easy Life Easy Start).

Ovde se dolazi do načešće greške da se ove ribice drže u posudama bez filtera, u kugli najčešće. Kada je to slučaj, česte promene vode su obavezne, mnogo čečće nego kad postoji filter. Uklanjanje hlora preparatima namenjin za to je obavezno kod menjanja vode (Sera Aquatan, Easy Life FFM). Možete provjeriti jednostavnim kompletom za ispitivanje vode.

Jednoj odrasloj zlatnoj ribici treba dosta vode za normalan život, oko 40 litara, a menjanje trećne vode iz akvarijuma svežom vodom na nedelju-dve se ne treba propuštati.

Budući da ne plivate u akvarijumu s ribicom, teško je primetiti da li nešto nije u redu s, recimo, kvalitetom vode. Tako često novi vlasnici zlatnih ribica ne shvataju da je nešto u redu dok ne bude prekasno, a uobičajene bolesti poput truleži peraja, bolesti belih mrlja i gljivičnih infekcija već su uzele maha.

Stoga je dobra pažnja da pažljivo obratite pažnju na to kako voda izgleda i miriše, a ionako će vam druženje sa zlatnom ribicom biti vredno jer nju možete čak naučiti da pliva kroz obruče i jesti iz vaše ruke.

Zlatne ribice su hladnovodne ribe I najbolje se osećaju u void čija temperature je 17-23 C. Ukoliko je temperature visa poželjno je obezbediti dodatnu aeraciju vode, pošto se koncentracija rastvorenog kiseonika smanjuje povišenjem temperature.

Istini za volju, zlatne ribice su ipak prilagodljive, pa mogu podnositi I temperature od 30C. Kod jednog domaćeg akvariste godinama sam mogao videti da zlatnu ribicu drži sa diskusima!

Po njegovoj logici ona bi pojela sve ostatke hrane koje diskusi ne pojedu. Da li je to pojedinačni izuzetak od pravila ili nešto što može podneti svaki priomerak zlatne ribice ostaje čitaocima da prosude.

Ove ribe su svaštojedi, mada postoji pogrešno uverenje da se radi isključivo o biljojedima. Za njih je dobra I živa (ali I sušena ili zamrznuta) hrana, pogotovo mlađim jedinkama. što je riba starija, hrana treba da sadrži više hrane biljnog porekla.

Danas je izbor hrane za pravilnu ishranu zlatnih ribica prevelik. Samo u Akvarijum Centru imamo 10-ak vrsta hrane koje su specijalno napravljene za ove ribe, o čemu se možete posavetovati I sa našim profesionalnim akvaristima.

Brojni su varijeteti ovih riba, počev od boja (najčešće: crvena, crveno bela, narandžasta, crna – crni Teleskop), običnih ili buljavih očiju, sa "ćubom" na glavi (Lion head), običnim ili duplim perajama... i kod nas u Akvarijum Centru, možete naći razne varijetete, kao i veličine.

Ako ste već odlučili da čuvate zlatne ribice u kugli, birajte kuglu koja ima filter, poput Tetra Globe, i ne zaboravite da promenite vodu vašem ljubimcu jednom nedeljno (trećinu). Ne preterujte sa brojem ovih riba u malom akvarijumu.

Računajte da ove ribe rastu relativno brzo u normalnim uslovima i da mogu "prerasti" prvobitni proctor. Imajte na umu da iz ugla ovih predivnih ribica činite dobro delo, svaki put kad ste bar razmislili o većem prostoru. U većem akvarijumu možete držati više komada ovih riba.

Primetili smo iz iskustva prodaje poslednjih godina da je česta kupovina 9 komada ribica ove vrste odjednom i to 8 crvenih i 1 crna. Kupci to povezuju sa Feng šui "standardima" kojima se mi nismo bavili, ali možemo da primetimo I konstatujemo često ovu pojavu.

Besplatna dostava
za porudžbine od 12000 dinara pa naviše (detalji)

Svakodnevnvne isporuke
za sve porudžbine primljene do 14 sati, otprema je istog dana.

Garancija kvaliteta
Svi poroizvodi dolaze sa garancijom od minimum 2 god.

Sigurna i laka kupovina
Plaćanje gotovinom prilikom isporuke

Akvarijum Centar
Adresa: Ugrinovačka 116/F, Zemun, Grad Beograd, PAK 200461, Srbija; Telefon: +381 65 82 52 755; Fax: +381 65 82 52 755; Email: akvarijumcentar1@gmail.com; GPS koordinate: 44.849560, 20.390261; Matični broj: 64401467; PIB: 109748569; Radno vreme: ; Lokalno vreme: (GMT).
Akvarijum Centar ima ocenu 4.7 od maks. 5, baziranu na 840 recenzija. Dajte nam i vi ocenu na GOOGLE.
Autorska prava © Akvarijum Centar 2010–function does not exist. Sva prava zadržana
Izrada i dizajn 
mCommerce
usercartmagnifier
Vaša korpa0
Korpa je prazna.
🡐 Nastavite kupovinu