Back to Top

Radnja1: Ugrinovačka 116f, ZEMUN
Radnja2: Gandijeva 148a, TC Piramida, NBGD
KONTAKT / RADNO VREME

Borac (Betta splendens)

Borac (Betta splendens)

cena: 450,00
Šifra: Borac__Betta_splendens_

Sijamski borac je riba koja potiče iz Sijama, današnjeg Tajlanda. Engleski naziv: Siamese fighting fish, latinski Betta splendens.

Mužjaci koji plene lepotom rastu 6-7 centimetara, ženke su nešto manje, a pojedini varijeteti kao Giant Betta i više od navedenog standarda. Ako ste se pitali koje ribice mogu opstati u akvarijumu bez pumpe, to je upravo ova ribica. Zbog zanimljivog životnog ciklusa u prirodi, borci su razvili labirintni organ, kojim mogu uzimati vazduh i sa površine vode, i naravno preko škrga iz vode kao i sve ostale ribe, pa tako spadaju u dvodihalice. Minimalna veličina akvarijuma za borca je 5 litara, naravno osećaće se bolje u većem akvarijumu, ali neće pokazivati jasne znakove stresa kao ostale ribe, čak iako ste im namenili neki mali akvarijum. Iz naše ponude možete pogledati neki od Tetrinih malih akvarijuma OVDE

 

Često se misli da ova riba mora da živi sama zbog svog imena. Ipak, borci se tako zovu, jer se bore između sebe i to mužjaci. Ne stavljajte ih zajedno, ali možete ih držati u dva mala akvarijuma koji su jedan do drugog. Oni će moći da se gledaju preko stakala, da šire svoja peraja i škrge pripremajući se za borbu, ali do nje ipak ne može doći. Borac je najlepši upravo u tim momentima kada treba da opravda svoj naziv - u pripremi za borbu !

Mužjaka borca možete držati sa ženkama i to više primeraka, jer postoji opasnost od toga da će je maltretirati. 3-4 ženke na jednog mužjaka bi bio dobar odnos. 

Ove ribe se pojavljuju u mnogim varijacijama i bojama. Njihova popularnost datira vekovima. Zbog toga smo im posvetili jedan obiman tekst, koji možete pročitati na našem blogu OVDE.

U zavisnosti od varijacije, različite su cene za ove ribe. Uglavnom ih ima u prodaji. Ipak kao ljubitelji fotografije uvek slikamo ove ribe kada pristignu i najleši primerci se bukvalno grabe. Pratite naše objave, da biste znali kojih dana je najbolji izbor, a ovde su neke slike koje teraju akvariste da nas okupiraju onih dana kada pristigne uvoz. Iako borce mreste i domaći odgajivači, tajne i veštine koju imaju Azijati teško se mogu dostići, tako da ipak najlepši primerci dolaze sa Tajlanda, Singapura, Kine...

Obični borac 450 dinara

Delta i Crown tail, 600 dinara

Crni Crown tail 1200

 

Ribice za akvarijum

U našoj stalnoj prodaji su ribice za vaš akvarijum. Preko 300 vrsta ribica je za 12 godina rada prošlo kroz našu radnju, od toga mnogo retkih vrsta i prvi put uveženih u Srbiju. U ponudi koju vidite su opisi i onih vrsta koje nisu u stalnoj prodaji zbog nemogućnosti stalne nabavke, ali je u svakom trenutku bar 80 vrsta ribica na raspolaganju.

Zašto je kupovina u Akvarijum Centru dobar izbor ? Akvarijumi u kojima držimo ribice su relativno veliki, prosečna litraža je 200 litara. Za razliku od malih akvarijuma, veći prostor omogućuje najbolju kondiciju ribica koje će završiti i u vašem akvarijumu. A svakako ih je lepše videti u prostranom, nego skučenom prostoru, kao što ste već verovatno imali prilike da vidite. Ribice hranimo 2 puta dnevno, jednom kvalitetnom suvom hranom (Tetra diskus, Sera Flora Nature ili Sera Imuno Pro), a drugi put zamrznutom živom hranom. 

Dodaćemo da ribice iz sopstvene proizvodnje, kao i one koje nabavljamo od odgajivača puštamo u prodaju tek kad dostignu "nešto malo više" od standardne prodajne veličine, da se voda u svim akvarijumima menja jednom nedeljno trećina, te da se dvaput dnevno radi obavezno provera zdravlja svih ribica.

Naravno da se dese riblje  bolesti kao kod svakog živog organizma i takvi akvarijumi se stavljaju pod karantin, odakle nema prodaje i do 7 dana od izlečenja. Obezbedili smo kvalitetne velike Sera kese sa zaobljenim rubovima po dnu kese, kako se kupljene ribice ne bi povredile u transportu. Ribice mogu u transportnim kesama u koje ih pakujemo izdržati najmanje 24 sata.

Zato smo, kao i zbog kvalitetnog izbora, popularna destinacija za nabavku riba i za akvariste iz susednih zemalja pre svih iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ribice ne šaljemo !

Ovo je pitanje koje svakodnevno dobijamo putem društvenih mreža. Nemoguće ih je slati kurirskim službama, zbog propisa o transportu životinja, kao što šaljemo svu ostalu opremu za akvarijume, uključujući i biljke za akvarijum. Ne šaljemo ni autobusom i sl, jednostavno politika firme je da, obzirom da se radi o životinjama, kupac treba da pogleda ono što kupuje. Kada kupite ribice, obratite pažnju na transport (da im ne padne previše temperatura), kao i na puštanje u akvarijum, a ta procedura ako je ne poznajete opisana je na samim transportnim kesama koje dobijate uz kupovinu.