Back to Top

Radnja1: Ugrinovačka 116f, ZEMUN
Radnja2: Gandijeva 148a, TC Piramida, NBGD
KONTAKT / RADNO VREME

Green Teror

Green Teror

cena: 3.500,00
Šifra: R068

Green Terror (Andinoacara rivulatus)

Slatkovodna riba iz porodice ciklida. Riba potiče sa pacifičke strane Južne Amerike od reke Tumbes u Peruu do reke Esmeraldas u Ekvadoru.

Rod: Andinoacara Porodica: Cichlidae
Nivo nege: Srednji
Temperament: Agresivan
Boja: zelena i plava
Životni vek: 8-11 godina
Veličina 15-25cm.
Ishrana: Živa i smrznuta živa hrana, suva hrana
Temperatura: 25–30 °

Zbog podneblja u koje živi svrstavamo ga u grupu: Američki ciklid
Mužjaci Green terror (A. rivulatus) su veći od ženki i mogu dostići dužinu do 25 cm, ređe i do 30cm. Ženke su polno zrele sa 11-12cm Telo mu je zelenkasto belo sa puno electric plavih mrlja u predelu vilice. Mužjaci ove vrste imaju duže repno peraje, koja je ocrtano crvenom bojom. Kao što i samo ime govori (Green Terror), mogu biti agresivni, ali ipak dosta manje od recimo Red Terrora pa ih ne svrstavamo u TOP agresivne američke ciklide. 
A. rivulatus se često prodaje u Akvarijum Centru.

Potreban im je akvarijum većih dimenzija (125+ lit.), pa će akvarista koji želi čuvati ove ribe često praviti za akvarijum po meri, ili kupiti fabrički akvarijum većih dimenzija. Riba ima istaknuto čelo. Odrasli muškarci razvijaju izraženu grbu na čelu, sastavljenu od masnog tkiva.
Mladunci su žutosmeđe boje srebrno-plavih fleka i nedostaju im jarke boje koje imaju odrasli, kao i kod većine američkih ciklida, te dugačka peraja kao kod odraslih primeraka. U prirodi A. rivulatus živi u tropskoj klimi i više voli vodu sa 6,5–8,0 pH,  sa tvrdoćom vode do 20,0 dGH i temperaturnim opsegom od 20–30 ° C, pa grejač za akvarijum može biti naštelovan u ovom opsegu. Ova ribica je dovoljno lukava da preživi  sa većim ciklidima. Međutim, po pravilu, plen ciklida može da bude bilo koja životinja čije su dimenzije manje od dimenzija potpuno raširene vilice ciklida. Ako nameravate da sadite akvarijumske biljke, upotrebite samo one biljke snažnog korenja, inače će odrasli green terror uništiti verovatno sve biljke koje ste zasadili. Napravite dosta otvorenog mesta za plivanje. Razmnožavanje ovih ribica je pomalo teško. Razmnožavaju se na temperaturi vode od 25 do 27° C, ph 6,5-7 i niže do srednje tvrdoće. Ako imate sreće nakon nekoliko dana pronaći ćete na prethodno dobro očišćenom delu kamena i po 300 komada ikre. Mlađ će se izleći za 3 – 4 dana i proplivati će za 10 – 14 dana zavisno od toga kakva je temperatura vode u akvarijumu . Odmah nakon što proplivaju, mlađ možemo hraniti artemijom. Smrznuta sitna artemija je takođe bitna hrana u ishrani mladji. Sporo rastu do veličine od 2 cm, a kad dosegnu tu veličinu rastu brže. Veoma su brižni roditelji i sve vreme mresta i čuvanja mladih su veoma agresivne prema ostalim stanovnicima akvarijuma. Ne odvajaju se od ikre i izlegnute mladji čak i kad su u najvećoj opasnosti, kako u prirodi tako i u akvarijumu. Ova vrsta ciklida je vrlo agresivna i teritorijalna - ženke su često agresivnije od mužjaka. Što je riba starija to postaje agresivnija i teritorijalnija. Hrana za ribice može učiniti ribu još lepšom i zdravijom, takođe, održavanje akvarijuma i česta zamena vode akvarijuma će navesti ove ribice da se bolje osećaju a one će vam za to uzvratiti mrestom i iskazivanjem svojih prekrasnih boja. Slobodno će plivati kroz akvarijum i uzimaće hranu kako sa površine ( lisnata hrana ) tako i sa dna akvarijuma. Filter za akvarijum bi trebalo biti adekvatne veličine zbog održavanja akvarijuma u smislu kvaliteta vode. Rasveta za akvarijum je takodje dosta bitna kod ove vrste riba kako bi vam dočarala svoje prelepe boje i šare na svom telu, perajima i obrazima. Kombinacijom više boja (bela,crvena, zelena, plava RGB ili RGBW akvarijumska rasveta ) u samoj rasveti povećavate i samu refleksiju njene prelepe krljušti i divnih šara pa će riba delovati prelepo čak i sa prigušenim svetlom.

Ribice za akvarijum

U našoj stalnoj prodaji su ribice za vaš akvarijum. Preko 300 vrsta ribica je za 12 godina rada prošlo kroz našu radnju, od toga mnogo retkih vrsta i prvi put uveženih u Srbiju. U ponudi koju vidite su opisi i onih vrsta koje nisu u stalnoj prodaji zbog nemogućnosti stalne nabavke, ali je u svakom trenutku bar 80 vrsta ribica na raspolaganju.

Zašto je kupovina u Akvarijum Centru dobar izbor ? Akvarijumi u kojima držimo ribice su relativno veliki, prosečna litraža je 200 litara. Za razliku od malih akvarijuma, veći prostor omogućuje najbolju kondiciju ribica koje će završiti i u vašem akvarijumu. A svakako ih je lepše videti u prostranom, nego skučenom prostoru, kao što ste već verovatno imali prilike da vidite. Ribice hranimo 2 puta dnevno, jednom kvalitetnom suvom hranom (Tetra diskus, Sera Flora Nature ili Sera Imuno Pro), a drugi put zamrznutom živom hranom. 

Dodaćemo da ribice iz sopstvene proizvodnje, kao i one koje nabavljamo od odgajivača puštamo u prodaju tek kad dostignu "nešto malo više" od standardne prodajne veličine, da se voda u svim akvarijumima menja jednom nedeljno trećina, te da se dvaput dnevno radi obavezno provera zdravlja svih ribica.

Naravno da se dese riblje  bolesti kao kod svakog živog organizma i takvi akvarijumi se stavljaju pod karantin, odakle nema prodaje i do 7 dana od izlečenja. Obezbedili smo kvalitetne velike Sera kese sa zaobljenim rubovima po dnu kese, kako se kupljene ribice ne bi povredile u transportu. Ribice mogu u transportnim kesama u koje ih pakujemo izdržati najmanje 24 sata.

Zato smo, kao i zbog kvalitetnog izbora, popularna destinacija za nabavku riba i za akvariste iz susednih zemalja pre svih iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ribice ne šaljemo !

Ovo je pitanje koje svakodnevno dobijamo putem društvenih mreža. Nemoguće ih je slati kurirskim službama, zbog propisa o transportu životinja, kao što šaljemo svu ostalu opremu za akvarijume, uključujući i biljke za akvarijum. Ne šaljemo ni autobusom i sl, jednostavno politika firme je da, obzirom da se radi o životinjama, kupac treba da pogleda ono što kupuje. Kada kupite ribice, obratite pažnju na transport (da im ne padne previše temperatura), kao i na puštanje u akvarijum, a ta procedura ako je ne poznajete opisana je na samim transportnim kesama koje dobijate uz kupovinu.