Back to Top

Radnja1: Ugrinovačka 116f, ZEMUN
Radnja2: Gandijeva 148a, TC Piramida, NBGD
KONTAKT / RADNO VREME

Kraljevska neonka

Kraljevska neonka

cena: 125,00
Šifra: R001

Paracheirodon Axelrodi kod nas poznatija kao Kraljevska neonka ili Cardinal Tetra je jedna od najpopularnijih tropskih ribica. Najzastupljenija je u biljnim i biotop akvarijumima kako na[ih tako i svetskih akvarista. Kraljevsku neonka je prvi put detaljno opisana 1956 godine. Opisao je ihtiolog Leonard Peter Šulc i nazvao je u čast svog kolege ihtiologa i izdavača Herberta Akselrodija.

 

Prirodno stanište su im slivovi reka Rio Negro u Brazilu i Orinoko u Venecueli, dok se manje populacije nalaze u drugim rekama. Naseljavaju plitke potoke, male pritoke i poplavljena područija sa sporim tokom vode. . Vode koje nastanjuju su tipično kisele, male karbonatne tvrdoće i provodljivosti, sa malim procentom mineralnih materija i visokom koncentracijom huminskih kiselina koje se oslobadjaju razgradnjom organskih materija od čega se menja boja vode. Zato je u biotop akvarijumima po pravili zastupljeno dosta grana i drveća razbacanih po dnu akvarijuma

Jedan od originalnih primera kako mi u Akvarijum Centru doživljavamo biotop ove ribe, za šta koristimo dugačke grane koje ne boje vodu 

 

Kraljevska neonka ima reflektivnu (iridescentnu) plavu liniju, a u trbušnomi delu tela je jarko crvene boje kao odora kardinala,odakle potiče naziv Kardinal tetra. Celom dužinom tela se proteže plava linija, čija boja se menja u zavisnosti od ugla gledanja, sve od indigo plave pa do tirkizne boje. Ovu karakterističnu boju proizvode reflektivni kristali guanina, tako da boja ovih ribica u akvarijumskim uslovima zavisi od kvalitetnog izvora svetla. U akvarijumskim uslovima rastu krupnije nego u prirodi i dostižu veličinu od 3-4cm. Oba pola su podjednako obojena i polovi se razlikuju samo po veličini i obliku tela; ženke su krupnije i kada su polno zrele pune su ikre (veći stomak), mužjaci su manji i vitkiji, a oba pola su isto obojena.

 

U prirodi žive u takozvanim black-water staništima, karakterističnim po mekoj i kiseloj vodi. Kraljevske neonke su prilagodljive na različite uslove vode tako da se mogu čuvati u tvrđoj i alkalnijoj sredini, s obzirom na to da su generacijama mrežtene u zatočeništvu. Neprikosnoveni odgajivač ovih ribica u Srbiji je Neša Čeh, sa mesečnom proizvodnjom 5000 - 10 000 komada ove vrste

 

Odgovara im voda 23-30C , pH 5,5 do 8,5, i tvrdoća 1 - 15 DH. Primerci koji dolaze iz divljine nisu tolerantni na pogrešne parametre vode u odnosu na komercijalno proizvedenu ribu. U prirodi se hrane malim beskičmenjacima, rakovima, končastim algama.... U akvarijumu prihvataju suvu hranu kao što je Sera San, Sera gvg mix, Tetra Diskus, Tetra Pro Colour, Tetra rubin, JBL Novo Color, Larve komarca kao i smrznutu živu hranu. Kraljevska

 

Neonka je jatna ribica i treba je naseliti u većem broju, minimalno 10 komada. Naravno što veće jato je poželjnije zbog same atraktivnosti što mozete videti na slici. Spada u miroljubive ribice i treba se kombinovati sa ribama slične veličine i temperamenta, dok se sa krupnijim ribama može kombinovati samo kada su baš mirne vrste u pitanju. Neonke se najbolje osećaju u biljnim akvarijumima sa ostavljenim prostorom za plivanje, tamnijom podlogom i prigušenim svetlom-plivajućim biljkama na površini.

 

Mrest kraljevske neonke je izazov i iskusnim akvaristima, najbitnije je da se imitiraju prirodni uslovi kako bi došlo do uspešnog razvoja ikre i mlađi, koji su fotosenzitivni (čak i umerena svetlost štetna je po razvoj). Ove ribice ne mogu oboleti od neonske bolesti kao Plava neonka. U akvarijumskim uslovima kraljevska neonka živi do pet godina.

Ribice za akvarijum

U našoj stalnoj prodaji su ribice za vaš akvarijum. Preko 300 vrsta ribica je za 12 godina rada prošlo kroz našu radnju, od toga mnogo retkih vrsta i prvi put uveženih u Srbiju. U ponudi koju vidite su opisi i onih vrsta koje nisu u stalnoj prodaji zbog nemogućnosti stalne nabavke, ali je u svakom trenutku bar 80 vrsta ribica na raspolaganju.

Zašto je kupovina u Akvarijum Centru dobar izbor ? Akvarijumi u kojima držimo ribice su relativno veliki, prosečna litraža je 200 litara. Za razliku od malih akvarijuma, veći prostor omogućuje najbolju kondiciju ribica koje će završiti i u vašem akvarijumu. A svakako ih je lepše videti u prostranom, nego skučenom prostoru, kao što ste već verovatno imali prilike da vidite. Ribice hranimo 2 puta dnevno, jednom kvalitetnom suvom hranom (Tetra diskus, Sera Flora Nature ili Sera Imuno Pro), a drugi put zamrznutom živom hranom. 

Dodaćemo da ribice iz sopstvene proizvodnje, kao i one koje nabavljamo od odgajivača puštamo u prodaju tek kad dostignu "nešto malo više" od standardne prodajne veličine, da se voda u svim akvarijumima menja jednom nedeljno trećina, te da se dvaput dnevno radi obavezno provera zdravlja svih ribica.

Naravno da se dese riblje  bolesti kao kod svakog živog organizma i takvi akvarijumi se stavljaju pod karantin, odakle nema prodaje i do 7 dana od izlečenja. Obezbedili smo kvalitetne velike Sera kese sa zaobljenim rubovima po dnu kese, kako se kupljene ribice ne bi povredile u transportu. Ribice mogu u transportnim kesama u koje ih pakujemo izdržati najmanje 24 sata.

Zato smo, kao i zbog kvalitetnog izbora, popularna destinacija za nabavku riba i za akvariste iz susednih zemalja pre svih iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ribice ne šaljemo !

Ovo je pitanje koje svakodnevno dobijamo putem društvenih mreža. Nemoguće ih je slati kurirskim službama, zbog propisa o transportu životinja, kao što šaljemo svu ostalu opremu za akvarijume, uključujući i biljke za akvarijum. Ne šaljemo ni autobusom i sl, jednostavno politika firme je da, obzirom da se radi o životinjama, kupac treba da pogleda ono što kupuje. Kada kupite ribice, obratite pažnju na transport (da im ne padne previše temperatura), kao i na puštanje u akvarijum, a ta procedura ako je ne poznajete opisana je na samim transportnim kesama koje dobijate uz kupovinu.