Back to Top

Radnja1: Ugrinovačka 116f, ZEMUN
Radnja2: Gandijeva 148a, TC Piramida, NBGD
KONTAKT / RADNO VREME

Ramirez electric blue

Ramirez electric blue

cena: 700,00
Šifra: R098

Mikrogeophagus Electric Blue (Ramirez) Mikrogeophagus Electric Blue je koloritni soj nastao slekcijom u Nemackoj 2009god.

Ovaj patuljasti ciklid može se pohvaliti neverovatnom neonskom plavom bojom koja se još više ističe u akvarijumima sa tamnom podlogom ili biljnim akvarijumima. Njegova popularnost iz godine u godinu raste. Za osnovnu varijaciju ramireza u literaturi se kao njihovo prirodno stanište spominju mirne pritoke reka Orinoko, koje protiču kroz delove Venecuele i Kolumbije. Primerci koji su odgajani u akvarijumskim uslovima malo bolje tolerišu tvrdu vodu, ali se pokazalo da duže žive i pokazuju svu svoju raskos i lepotu kada je voda meka, tretirana tresetom (Sera Super Peat).Tako se dobija voda koja je pH 5,5-7.Temperatura koja im odgovara se kreće od 25-30C. Veličina akvarijuma koja se preporučuje za jedan par je 30-ak litara. Filtracija treba da bude 4-5 puta veličine akvarijuma ali pritom da protok vode ne bude jak kroz akvarijum. Neodgovaraju im nagle i vece promene vode tako da se preporucuje 10-15% . Nikada ih ne treba ubacivati u nove akvarijume koji su bioloski ne zreli (puni azota), jer u suprotnom dolazi do sigurnog uginuca Odrasli muzijaci se od zenke razlikuju po velicini, ledjno peraje je nesto produzenije i boja mu je intezivnija, dok se kod vecine zenki pojavljuje ruzicasta mrlja na stomaku. U akvarijumu rastu do 5-6cm, dok u divljini to bude i do 10cm.Spadaju u teritorijalne ribe, tako da se izmedju njih kako muzijaka tako i zenki cesto desavaju male svadje koje se retko zavrsavaju sa povredama ili fatalno. Cini se da ne postoji neki poseban okidac za mrest osim dobre prihrane matice i higijene akvarijuma. Tako da se mogu mrestiti u zajednickom aklvarijumu gde je u najvecem broju slucajeva mrest osudjen na propast zbog prisustva drugih riba. Ikra se obicno polaze na ravnu povrsinu(kamen, list, grana, staklo...). Nakon oplodnje inkubacija traje 2-3 dana i posle toga mladj ostaje nepokretna narednih 5 dana, tokom tih dana im nije potrebo hranjenje. Par ovih ribica zajednički se brine o ikri i potomstvu. U većim akvarijumima se može čuvati veca grupa u kojoj ima više ženki nego mužjaka. Ishrana im je raznolika, tako da se mogu hraniti sa smrznutom hranom kao sto su artemia, bela larva komarc, dafnija,...dok im se od suve hrane daje JBL Color, Tetra Rubin, Tetra Pro Colour ili Sera GVG mix. Ramirez zivi u akvarijumskim uslovima od 2-3 godine, vrlo često dosta manje jer se drže u neadekvatnim uslovima. Selektivnim uzojem su dobijene razni varijateti kao sto su Gold, Long Fin.

Ribice za akvarijum

U našoj stalnoj prodaji su ribice za vaš akvarijum. Preko 300 vrsta ribica je za 12 godina rada prošlo kroz našu radnju, od toga mnogo retkih vrsta i prvi put uveženih u Srbiju. U ponudi koju vidite su opisi i onih vrsta koje nisu u stalnoj prodaji zbog nemogućnosti stalne nabavke, ali je u svakom trenutku bar 80 vrsta ribica na raspolaganju.

Zašto je kupovina u Akvarijum Centru dobar izbor ? Akvarijumi u kojima držimo ribice su relativno veliki, prosečna litraža je 200 litara. Za razliku od malih akvarijuma, veći prostor omogućuje najbolju kondiciju ribica koje će završiti i u vašem akvarijumu. A svakako ih je lepše videti u prostranom, nego skučenom prostoru, kao što ste već verovatno imali prilike da vidite. Ribice hranimo 2 puta dnevno, jednom kvalitetnom suvom hranom (Tetra diskus, Sera Flora Nature ili Sera Imuno Pro), a drugi put zamrznutom živom hranom. 

Dodaćemo da ribice iz sopstvene proizvodnje, kao i one koje nabavljamo od odgajivača puštamo u prodaju tek kad dostignu "nešto malo više" od standardne prodajne veličine, da se voda u svim akvarijumima menja jednom nedeljno trećina, te da se dvaput dnevno radi obavezno provera zdravlja svih ribica.

Naravno da se dese riblje  bolesti kao kod svakog živog organizma i takvi akvarijumi se stavljaju pod karantin, odakle nema prodaje i do 7 dana od izlečenja. Obezbedili smo kvalitetne velike Sera kese sa zaobljenim rubovima po dnu kese, kako se kupljene ribice ne bi povredile u transportu. Ribice mogu u transportnim kesama u koje ih pakujemo izdržati najmanje 24 sata.

Zato smo, kao i zbog kvalitetnog izbora, popularna destinacija za nabavku riba i za akvariste iz susednih zemalja pre svih iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ribice ne šaljemo !

Ovo je pitanje koje svakodnevno dobijamo putem društvenih mreža. Nemoguće ih je slati kurirskim službama, zbog propisa o transportu životinja, kao što šaljemo svu ostalu opremu za akvarijume, uključujući i biljke za akvarijum. Ne šaljemo ni autobusom i sl, jednostavno politika firme je da, obzirom da se radi o životinjama, kupac treba da pogleda ono što kupuje. Kada kupite ribice, obratite pažnju na transport (da im ne padne previše temperatura), kao i na puštanje u akvarijum, a ta procedura ako je ne poznajete opisana je na samim transportnim kesama koje dobijate uz kupovinu.