Back to Top

Radnja1: Ugrinovačka 116f, ZEMUN
Radnja2: Gandijeva 148a, TC Piramida, NBGD
KONTAKT / RADNO VREME

Ramirezi

Ramirezi

cena: 450,00
Šifra: R061

Mikrogeophagus Ramirezi ili u narodu poznatiji kao Ramirez, koloritni soj nastao slekcijom u Nemačkoj, spada u grupu endemskih patuljastih ciklida. Njegova popularnost iz godine u godinu je sve veća. Njihovo prirodno staniste čine mirne pritoke reka Orinoko, koje protiču kroz delove Venecuele i Kolumbije. Vode koje nastanjuju sadrže malo rastvorenih minerala i boje koja se kreće od bistre do tamne(voda obojena taninima od palog drveća).

Obično se kreće u vodama gde ima dosta potopljene biljne vegetacije. Primerci koji su odgajani u akvarijumskim uslovima malo bolje tolerišu tvrdu vodu, ali se pokazalo da duže žive i pokazuju svu svoju raskoš i lepotu kada je voda meka, tretirana tresetom, recimo Sera Super Peat-om.Tako se dobija voda koja je pH 5,5-7.Temperatura koja im odgovara se kreće od 25-30C. Veličina akvarijuma koja se preporučuje za jedan par je bar 30-ak litara. Filtracija treba da bude 4-5 puta veličine akvarijuma (protok pumpe u jedinici sata u odnosu na zapreminu akvarijuma), ali pritom da protok vode ne bude jak kroz akvarijum. Ne odgovaraju im nagle i veće promene vode tako da se preporucuje 10-20% .

Nikada ih ne treba ubacivati u nove akvarijume koji su biološki nezreli (puni azota), jer u suprotnom dolazi do verovatnog uginuća. Odrasli mužjaci se od ženke razlikuju po veličini, ledjno peraje i analno je nešto produženije i boja mu je intenzivnija. Ženka je manja, na stomaku joj se pojavljuje ružičasta mrlja, dok se u crnom krugu na bocnim stranama mogu videti bele tacke koje se kod muzijaka ne mogu primetiti.. U akvarijumu rastu do 5-6cm, dok u divljini to bude i do 10cm.Spadaju u teritorijalne ribe, tako da se izmedju njih kako mužjaka tako i ženki često dešavaju male svađe koje se retko završavaju sa povredama ili fatalno. Čini se da ne postoji neki poseban okidač za mrest osim dobre prihrane matice i higijene akvarijuma. Tako  se mogu mrestiti u zajedničkom aklvarijumu gde je u najvećem broju slučajeva mrest osuđen na propast zbog prisustva drugih riba. Ikra se obično polaže na ravnu površinu (kamen, list, grana, staklo...). Nakon oplodnje inkubacija traje 2-3 dana i posle toga mladj ostaje nepokretna narednih 5 dana, tokom tih dana im nije potrebno hranjenje. Par ovih ribica zajednički se brine o ikri i potomstvu. U većim akvarijumima se može čuvati veća grupa u kojoj ima više ženki nego mužjaka. Ishrana im je raznolika, tako da se mogu hraniti sa smrznutom hranom kao sto su artemia, bela larva komarca, dafnija,...dok im se od suve hrane daje JBL Color, Tetra Rubin, Tetra Pro Colour ili Sera GVG mix. Ramirez živi u akvarijumskim uslovima od 2-3 godine, vrlo često dosta manje jer se drže u neadekvatnim uslovima. Selektivnim uzgojem su dobijene razni varijateti kao sto su Gold, Long Fin, Electreic Blue...

Ribice za akvarijum

U našoj stalnoj prodaji su ribice za vaš akvarijum. Preko 300 vrsta ribica je za 12 godina rada prošlo kroz našu radnju, od toga mnogo retkih vrsta i prvi put uveženih u Srbiju. U ponudi koju vidite su opisi i onih vrsta koje nisu u stalnoj prodaji zbog nemogućnosti stalne nabavke, ali je u svakom trenutku bar 80 vrsta ribica na raspolaganju.

Zašto je kupovina u Akvarijum Centru dobar izbor ? Akvarijumi u kojima držimo ribice su relativno veliki, prosečna litraža je 200 litara. Za razliku od malih akvarijuma, veći prostor omogućuje najbolju kondiciju ribica koje će završiti i u vašem akvarijumu. A svakako ih je lepše videti u prostranom, nego skučenom prostoru, kao što ste već verovatno imali prilike da vidite. Ribice hranimo 2 puta dnevno, jednom kvalitetnom suvom hranom (Tetra diskus, Sera Flora Nature ili Sera Imuno Pro), a drugi put zamrznutom živom hranom. 

Dodaćemo da ribice iz sopstvene proizvodnje, kao i one koje nabavljamo od odgajivača puštamo u prodaju tek kad dostignu "nešto malo više" od standardne prodajne veličine, da se voda u svim akvarijumima menja jednom nedeljno trećina, te da se dvaput dnevno radi obavezno provera zdravlja svih ribica.

Naravno da se dese riblje  bolesti kao kod svakog živog organizma i takvi akvarijumi se stavljaju pod karantin, odakle nema prodaje i do 7 dana od izlečenja. Obezbedili smo kvalitetne velike Sera kese sa zaobljenim rubovima po dnu kese, kako se kupljene ribice ne bi povredile u transportu. Ribice mogu u transportnim kesama u koje ih pakujemo izdržati najmanje 24 sata.

Zato smo, kao i zbog kvalitetnog izbora, popularna destinacija za nabavku riba i za akvariste iz susednih zemalja pre svih iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ribice ne šaljemo !

Ovo je pitanje koje svakodnevno dobijamo putem društvenih mreža. Nemoguće ih je slati kurirskim službama, zbog propisa o transportu životinja, kao što šaljemo svu ostalu opremu za akvarijume, uključujući i biljke za akvarijum. Ne šaljemo ni autobusom i sl, jednostavno politika firme je da, obzirom da se radi o životinjama, kupac treba da pogleda ono što kupuje. Kada kupite ribice, obratite pažnju na transport (da im ne padne previše temperatura), kao i na puštanje u akvarijum, a ta procedura ako je ne poznajete opisana je na samim transportnim kesama koje dobijate uz kupovinu.