0,00 RSD
0,00 RSD

Zlatna ribica ili Japanka (Carassius Auratus)

(2 recenzije korisnika)

350,00 RSD

(sa PDV-om)

Na zalihama

Kategorija:
Besplatna isporuka za porudžbine preko 12000 RSD (detalji)
sve porudžbine primljene do 14 sati, otpremamo istog dana.
real time praćenje pošiljki

Opis

Zlatna ribica spada u omiljene ribice za akvarijum naročito među početnicima. Ukoliko vam se sviđa ova vrsta ribica, dodatna je pogodnost što vam, da biste je držali, nije potreban grejač za akvarijum, i posebna pogodnost je što je i savremna, veća akvarijum kugla dovoljno dobro stanište za nju.

Naravno, kugla je (iako je za nju ribica borac najbolji izbor) u redu pod uslovom da držite jednu, do maksimalno 2 zlatne ribice u njoj.

Počeci akvaristike vezani su za držanje upravo ove vrste – njeno veličanstvo zlatna ribica, poznata je i kao Carassius auratus (latinski).

Popularnost zlatnih ribica ne jenjava do dana današnjeg. Zato ovoj ribici posvećujemo posebnu pažnju. Primetićete u daljem tekstu malu čudnost, a to je da se ova riba u Srbiji zove Japanka iako je njen istorijat i poreklo vezan za Kinu.

Bilo bi zanimljivo znati kako se došlo do ove “permutacije”, možda zbog toga što je Japan prva zemlja koja je od Kine uvezla Zlatnu ribicu i to pre 4 veka. U svakom slučaju sledi dosta zanimljivosti, možda I boljih od viceva koji su vezani – pogodićete baš za ovu ribu, valjda zbog toga što ispunjava želje.

Čuvanje zlatnih ribica u akvarijumu

Zabeležena najdugovečnija zlatna ribica imala je 43 godine. Velike su šanse su da vaša japanka nije živela ni četvrtinu od toga. Pa zašto zlatne ribice umiru tako mlade?

Uobičajeni krivac za prevremenu smrt vaše zlatne ribice je kakavac. Otpad zlatnih ribica sadrži toksine koji štete škrgama pa čak i mozgu. U divljini to nije problem. Slatkovodna jezera i ribnjaci dom su vojskama bakterija koje ih razgrađuju na manje štetne hemikalije.

Ali u vašem kućnom akvarijumu možda nema dovoljno korisnih bakterija. Morate ih stvoriti kroz dobar filter za akvarijum i prvobitno zasejavanje kroz proizvode koji ih sadrže (Sera Nitrivec, Easy Life Easy Start).

Ovde se dolazi do načešće greške da se zlatne ribice drže u posudama bez filtera, u kugli najčešće. Kada je to slučaj, česte promene vode su obavezne, mnogo češće nego kad postoji filter. Uklanjanje hlora preparatima namenjin za to je obavezno kod menjanja vode (Sera Aquatan, Easy Life FFM). Možete proveriti jednostavnim kompletom za ispitivanje vode.

Odrasla zlatna ribica treba dosta vode za normalan život, oko 40 litara, a menjanje trećne vode iz akvarijuma svežom vodom na nedelju-dve ne treba propuštati. Zato prodaja akvarijuma od strane stručnih lica uvek podrazumeva gomilu pitanja na koja treba da odgovorite.

Budući da ne vi i vaša zlatna ribica ne plivate u akvarijumu zajedno, teško je primetiti da li nešto nije u redu s, recimo, kvalitetom vode. Tako često novi vlasnici japanki ne shvataju da je nešto u redu dok ne bude prekasno, a uobičajene bolesti poput truleži peraja, bolesti belih mrlja i gljivičnih infekcija već su uzele maha.

Stoga je dobra praksa da obratite pažnju na to kako voda izgleda i miriše, a ionako će vam druženje sa zlatnom ribicom biti vredno jer nju možete čak naučiti da pliva kroz obruče da jede iz vaše ruke.

Zlatne ribice su hladnovodne ribe i najbolje se osećaju u void čija temperature je 17-23 C. Ukoliko je temperature viša poželjno je obezbediti dodatnu aeraciju vode, pošto se koncentracija rastvorenog kiseonika smanjuje povišenjem temperature.

Istini za volju, zlatne ribice su ipak prilagodljive, pa mogu podnositi i temperature od 30 C. Kod jednog domaćeg akvariste godinama sam mogao videti da zlatnu ribicu drži sa diskusima!

Zlatna ribica je  svaštojed, mada postoji pogrešno uverenje da se radi isključivo o biljojedima. Za njih je dobra i dirova (ali isušena ili zamrznuta) hrana, pogotovo mlađim jedinkama. Što je zlatna ribica starija, hrana treba da sadrži više hrane biljnog porekla.

Danas je izbor hrane za pravilnu ishranu zlatnih ribica prevelik. Samo u Akvarijum Centar imamo 10-ak vrsta hrane koje su specijalno napravljene za ove ribe, o čemu se možete posavetovati i sa našim profesionalnim akvaristima.

Brojni su varijeteti ovih riba, počev od boja (najčešće: crvena, crveno bela, narandžasta, crna – crni Teleskop), običnih ili buljavih očiju, sa “ćubom” na glavi (Lion head), običnim ili duplim perajama… kod nas ih sve možete naći.

Ako ste već odlučili da čuvate zlatne ribice u kugli, birajte kuglu koja ima filter, poput Tetra Globe, i ne zaboravite da promenite vodu vašem ljubimcu jednom nedeljno (trećinu). Ne preterujte sa brojem zlatnih ribica u malom akvarijumu.

Računajte da ove ribe rastu relativno brzo u normalnim uslovima i da mogu “prerasti” prvobitni proctor. Imajte na umu da iz ugla ovih predivnih ribica činite dobro delo, svaki put kad ste bar razmislili o većem prostoru. U većem akvarijumu možete držati više komada ovih riba.

Primetili smo poslednjih godina da se često kupuje 9 komada ovih ribica odjednom, i to 8 crvenih i 1 crna zlatna ribica. Kupci to povezuju sa Feng Šui standardima, kojima se mi nismo bavili, ali možemo da primetimo i konstatujemo često ovu pojavu.

[iframe width="100%" height="430" src="https://www.youtube.com/embed/Ml_gxQOcEsg"]

2 recenzije za Zlatna ribica ili Japanka (Carassius Auratus)

  1. Marco (potvrđen vlasnik)

    =]

  2. Milena (potvrđen vlasnik)

    Impresionirana sam vašom profesionalnošću i efikasnošću korisničke podrške. Hvala vam na strpljenju i brzim odgovorima.

Dodaj recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani i slični proizvodi

Besplatna dostava
za porudžbine od 3000 dinara pa naviše (detalji)

Svakodnevnvne isporuke
za sve porudžbine primljene do 14 sati, otprema je istog dana.

Garancija kvaliteta
Svi poroizvodi dolaze sa garancijom od minimum 2 god.

Sigurna i laka kupovina
Plaćanje gotovinom prilikom isporuke

NEWSLETTER / BILTEN
Error!
No 'NewsletterWidget' widget registered in this installation.

Akvarijum Centar
Adresa: Ugrinovačka 116/F, Zemun, Grad Beograd, PAK 200461, Srbija; Telefon: +381 65 82 52 755; Fax: +381 65 82 52 755; Email: akvarijumcentar1@gmail.com; GPS koordinate: 44.849560, 20.390261; Matični broj: 64401467; PIB: 109748569; Radno vreme: ; Lokalno vreme: (GMT).
Akvarijum Centar ima ocenu 4.7 od maks. 5, baziranu na 840 recenzija. Dajte nam i vi ocenu na GOOGLE.
Autorska prava © Akvarijum Centar 2010–function does not exist. Sva prava zadržana
Izrada i dizajn 
mCommerce
usercartmagnifier
Vaša korpa0
Korpa je prazna.
🡐 Nastavite kupovinu