Back to Top

Radnja1: Ugrinovačka 116f, ZEMUN
Radnja2: Gandijeva 148a, TC Piramida, NBGD
KONTAKT / RADNO VREME

RO uređaj
  • RO uređaj
  • RO uređaj

RO uređaj

cena: 12.990,00

Uređaj sa dve kolone: 12990 din 

Uređaj sa tri kolone: 15990 din

Većina izvora vode na nasem području su tvrde vode, a često u akvaristici imamo potrebu da te vode učinimo mekšim i sa stanovišta akvariste, to je uloga ovog uređaja. Naravno uređaj se može upotrebiti i za druge svrhe.

Treba nam dovod vode i u ovom slučaju iskorišćen je dotadašnji dovod vode u veš mašinu. Dupli nipli, T račva, i dve slavine, jedna vodi u veš mašinu, druga u RO uređaj.


Voda ulazi u uređaj, puni prvu, drugu, treću kolonu u kojima se nalaze predfilteri.
U prvoj koloni  je predfilter 25mikrona.
Druga kolona je dehlorinator u kojoj se nalazi aktivni ugalj, naravno aktivni ugalj stigne da ukloni pored hlora i druge materije.

Treća kolona je predfiltar 5mikrona.
Nakon izlaska vode u iz treće kolone postoje dve mogucnosti, jer postoje dve slavinice.
Prva je da dobijemo česmensku prečišćenu vodu, koja je i dalje približne tvrdoće kao na česmi, tako što odvrnemo prvu slavinicu gledano sa slike, a drugu koja vodi vodu na membranu zatvorimo.Tu vodu možemo koristiti i za akvarijume gde nije potrebna meka voda i to bez bez bilo kakvih preparata za pripremu vode.
Tu vodu koristimo i tamo gde nam je potrebna meka voda tako što je u željenom odnosu mešamo sa demineralizovanom vodom koju skupljamo nakon prolaska kroz membranu.
Ova voda može se koristi i za piće.

Kada zatvorimo tu prvu slavinicu, a otvorimu slavinicu iznad, onda voda ide na membranu koja je postavljena iznad predfiltera. Na izlasku iz membrane postoje dve cevke. Iz jedne izlazi otpadna voda i nju puštamo u kanalizaciju, a iz druge cevke izlazi demineralizovana voda sa tvrdoćom nula i tu vodu sakupljamo u neki kanister za vodu. Tako dobijena voda nije ni za kakvu akvarističku upotrebu dok se ne pomeša u nekom delu sa nekom mineralnom vodom, onom sa česme ili onom koju smo dobili ispuštanjem na prvu slavinicu.
Taj odnos mešanja zavisi od naših potreba.
Ovaj uređaj sa ovom membranom daje dnevno 75galona ili oko 300liara vode.

Kada se predfilteri u ovim kolonama zaprljaju potrebno ih je zameniti novim i redovna njihova promena čuva membranu.

 

 

Konstruisali smo sa dobavljačem i uredjaj koji sadrži takodje Filmtec'ovu membranu istog kapaciteta od 300 litara vode na dan, ali sa 2 predfilter komore. Tako je u jednoj podeljeno mesto za aktivni ugalj i vlaknima za uklanjanje nečistoća.
Cena za ovakav komplet je 125 eur (rsd prot.).

Da napomenemo da se može kačiti bilo gde, najčešće u kupatilu, pa čak i na plafon, ako nigde drugde nema mesta, mada ga najčešće ima.