0,00 RSD
0,00 RSD

Večita ciklidna dilema - "meso" ili "salata"

Objavio: Mladan, 11/11/2020

Serijal tekstova o ciklidima, gde za sajt Akvarijum Centra pišu poznate ciklidne face. Tekstovi predstavljaju lični izraz autora, a mi ih objavljujemo, ceneći ukupan doprinos akvaristici koji su autori, kao napredni hobisti, dali poslednje 2 decenije, a ne ulazeći u polemiku oko iznetih stavova, što ostavljamo čitaocima, njihovoj proceni ili iskustvu. Zato je moguće da ćete u našim prodajnim objektima čuti od naših profesionalnih akvarista, drugačije savete ili mišljenja, koji su usklađemi sa preporukama renomiranih proizvođača ili referentnih naučnih radova iz neke oblasti.

Večita ciklidna dilema - meso ili salata i zašto je to mesoAutor: Piroman

 

Ovaj artikal je moje mišljenje i ne treba ga shvatiti kao činjenicu, niti navedene informacije treba da uzmete zdravo za gotovo.

Mnogi snimci jasno pokazuju da se ciklidi biljojedi libe da li da pojedu insekta, ikru ili malu ribu, takoreći svesni su da ta hrana nije primerena njihovim "dugim" crevima i zato ih nikada nećete videti da naručuju biftek!

šalu na stranu, specijalizacije u ishrani ciklida su raznovrsne, ali je većina podeljena na biljojede, mesoždere i svaštojede. Pravilo je da svaštojedi i mesožderi mogu da se hrane biljnim i mesnim proizvodima, dok je ishrana mesnatom hranom nepoželjna za biljoždere. Ovo je stav većine ciklidarista i potkovan je morfologijom i praktičnim iskustvima. Moj lični stav je drugačiji, ja verujem da je pametnije da se ciklidi biljojedi hrane primarno mesnatom hranom. Naravno da imam negativna iskustva sa ovim stavom. U Martu 2021. sam pobio jato malih Tropheus sp. Ikola jer sam ih hranio Tetra Discus-om. Zašto onda imam ovakav stav? Prosto, niz godina sam hranio jata Tropheus-a, Malawi mbune i ne-mbune, isključivo ovom hranom. Rezultati su bili sjajni. Stalni mrestovi, izuzetna veličina i boje matičnih riba, brz rast mladunaca...

Kako sam onda uspeo da pobijem celo jato? Ja MISLIM, da je problem u tome što ih je odgajivač hranio biljnom hranom, dok sam ja "navalio" sa mesom. Moja teorija se ustvari zasniva na MOM MIšLJENJU, da mladunci u ustima majke jedu hranu koju i sama majka jede, to jest deo hrane ne stigne u njen stomak, jer ga mladunci "oporezuju" u ustima. Ukoliko je ovo tačno, mladunci se neko vreme hrane onim što majka konzumira, i na taj način se naviknu na hranu životinjskog porekla, dok se mladunci uzgojeni na "klasičan" način pri susretu sa mesnom hranom, nenaviknuti na istu, razboljevaju, ili pak imaju problem sa "varenjem" hrane.

Dakle, ukoliko su biljojedni ciklidi izmrešteni na mesnatoj hrani, mislim da je pametnije da se hrane i nadalje mesom. Ukoliko su izmrešteni na biljnoj hrani, mislim da je potrebno lagano navikavanje na meso. Mislim da je kod odraslih biljojeda, uzgajanih na klasičnoj ishrani, moguće da se brzo prevedu na meso.

Hrana bazirana na mesu je energetski vrednija od biljne hrane po mom mišljenju, što za rezultat ima veću količinu energetskog potencijala unetog u organizam pri istoj količini pojedene hrane. Ovo pak rezultuje bržim rastom i većom količinom kretanja, što po mom mišljenju dovodi do ranijih i većih mrestova. Spirulina je poprilično skupa, stoga je i hrana bogata istom skupa za razliku od mesnate hrane, što na kraju dovodi do češćeg i obimnijeg hranjenja mesnatom hranom, jer manje "boli po novcaniku", što pak ultimativno opet dovodi do bržeg rasta, mrestova itd.

p.s. Molim Vas da NE počnete sa mesnom ishranom biljojeda tek tako, isprobajte prvo na manjim uzorcima, manjom količinom hrane kako ne bi ste izazvali pomor Vaših ciklida.

Autor ovog teksta je Piroman sa sajta ciklidi.org. Tekst i slike je prilagodio administrator akvarijum-centar.com sajta.

Besplatna dostava
za porudžbine od 12000 dinara pa naviše (detalji)

Svakodnevnvne isporuke
za sve porudžbine primljene do 14 sati, otprema je istog dana.

Garancija kvaliteta
Svi poroizvodi dolaze sa garancijom od minimum 2 god.

Sigurna i laka kupovina
Plaćanje gotovinom prilikom isporuke

Akvarijum Centar
Adresa: Ugrinovačka 116/F, Zemun, Grad Beograd, PAK 200461, Srbija; Telefon: +381 65 82 52 755; Fax: +381 65 82 52 755; Email: akvarijumcentar1@gmail.com; GPS koordinate: 44.849560, 20.390261; Matični broj: 64401467; PIB: 109748569; Radno vreme: ; Lokalno vreme: (GMT).
Akvarijum Centar ima ocenu 4.7 od maks. 5, baziranu na 840 recenzija. Dajte nam i vi ocenu na GOOGLE.
Autorska prava © Akvarijum Centar 2010–function does not exist. Sva prava zadržana
Izrada i dizajn 
mCommerce
usercartmagnifier
Vaša korpa0
Korpa je prazna.
🡐 Nastavite kupovinu